Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Какво ще се промени при платежните услуги и системи

Милена Ангелова, адвокат в кантора Шонхерр, Бизнес среща, 20.12.2017

Целта на промяната при платежните услуги и системи е създаването на една по-гостоприемна платежна среда. Това каза Милена Ангелова, адвокат в кантора "Шонхерр", в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева във връзка с новия Закон за платежните услуги и платежните системи, който в момента е между първо и второ четене.

„Причината да се изготви изцяло нов закон е изцяло новата директива за платежните услуги и платежните системи, която беше приета през 2015. Тъй като новата директива предвижда значителни промени в сферата на платежните услуги, нашият законодателен подход е да се приеме изцяло нов закон. Ако трябваше да се прави изменение на сега действащия закон, това щеше да предизвика твърде много объркване и твърде голямо и тромаво изменение, което е ненужно и е по-добре да се приеме нов закон“.

Тя посочи, че се планира по-голяма информираност за потребителите на платежни услуги и по-голяма регулаторна тежест за доставчиците на платежни услуги, които вече се налага да имат по-добри системи за сигурност и за предотвратяване на измами.

По думите ѝ като цяло идеята е да се влезе в крак с все по-иновативните платежни системи и все по-динамичното развитие на този сектор.

Ангелова разказа и за новите услуги, които са „интересни и непознати до този момент“.

Едната се казва услуга за иницииране на плащанията и идеята е, че при извършване на електронно плащане това ще може да се случи изцяло без посредник, обясни тя.

„Ако до този момент искаме да си купим нещо от онлайн магазин, ние трябва да въведем данните за дебитната или кратната ни карта, онлайн търговецът да се свърже с картовия оператор, който пък да се свърже с банката, в която е съответната ни сметка. Идеята е, че в момента това посредничество на картовия оператор ще бъде премахнато и онлайн търговецът ще може да осъществява контакт директно с банката, в която се намира дадена сметка. И ако по нея има наличност, съответно ще може да се извърши плащането. По този начин ще може да се пазарува онлайн без дебитна или кредитна карта. Ще въвеждаме данните за сметката си и по този начин това посредничество ще бъде премахнато“.

Що се отнася до новите доставчици на услуги, Ангелова посочи, че те ще изработват платформа, в която всеки един потребител ще може да прави справка за движение и наличност по всичките си сметки, независимо в коя банка се намират те.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес среща