IPO пазарът в САЩ беше разочароващ през 2019 г.

Изминалата година се очакваше да е силна за първичните публични предлагания отвъд океана, но инвеститорите станаха по-взискателни

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Много първични публични предлагания в САЩ бяха изправени пред редица проблеми през 2019 г., сред които преувеличени оценки, липса на печалби, прекъсване в работата на правителството и проблеми с корпоративното управление, пише в свой анализ The Wall Street Journal. Изминалата година можеше да донесе рекордна сума, набрана от IPO-та, но това не се случи.

Прекъсването в работата на американското правителство в началото на 2019 г. принуди Lyft и Uber Technologies да отложат първичните си публични предлагания от януари за съответно март и май. Но вместо да бъдат посрещнати с ентусиазъм, те получиха предупреждение от инвеститорите, които бяха загрижени за загубите на компаниите.

Pinterest, Slack Technologies и SmileDirectClub, които губят пари, въпреки че са едни от най-бързо развиващите се и най-високо оценени стартъпи в света, не успяха да развълнуват инвеститорите. Компаниите им майки WeWork и Endeavor Group Holdings дори не успяха да реализират своите IPO-та.

Още по темата

В същото време повечето от компаниите, които станаха публични, се търгуват далеч под последните си оценки и очакванията им преди IPO-тата.

През 2019 г. в САЩ 211 компании са станали публични, като те са събрали 62,33 млрд. долара. А това е много под очакванията, че предлаганията могат да подобрят рекорда от 1999 г., когато бяха набрани от пазара близо 108 млрд. долара. Все пак през изминалата година са набрани най-много средства от първични публични предлагания от 2014 г. насам, когато Alibaba Group Holding реализира най-голямото IPO в историята на САЩ.

Акциите на технологичните стартъпи и други компании, които станаха публични в САЩ през тази година, се търгуват средно с около 23% над цената си от IPO-то по данни на Dealogic. Това е доста под ръста от 30%, реализиран от широкия измерител S&P 500.

Сред деветте компании, които събраха над 1 милиард долара от своите първични публични предлагания през тази година, акциите на Uber и Lyft се търгуват с над 30% под цените от IPO-то си. Акциите на SmileDirectClub Inc. се търгуват с над 60% под IPO цената им.

За разлика от тях, компаниите с по-ограничени загуби, които са на печалба или имат ясно начертан път как да постигнат рентабилност, се представят много по-добре. Акциите на Tradeweb Markets, Chewy и Avantor, които регистрират печалби или малки загуби спрямо приходите им, се търгуват с между 30 и 75% над цената от IPO-то.

Заради слаб интерес WeWork отложи IPO-то, което доведе до оттеглянето на основателя и изпълнителен директор на компанията Адам Нойман. Миноритарни акционери дори заведоха дело срещу представители на WeWork в опит да си възстановят загубите си.

Междувременно инвеститорите проявиха ненаситен апетит към компанията за бургери на растителна основа Beyond Meat, когато тя дебютира на фондовата борса в началото на май. Цената на акциите й се удвои в първия ден на търговията и скочи до над 225 долара през юли, което е повече от девет пъти над IPO цената от 25 долара. В края на годината акциите на дружеството се търгуват на ниво от около 76 долара.

Група от технологични IPO-та, по-специално тези от сектора на облачните технологии, също изпревариха представянето на пазара. Акциите на Zoom Video Communications, компания за видеоконференции, се търгуват с над 80% от цената на IPO, което беше през април. Medallia, Ping Identity Holding и Datadog отчитат ръст от над 30% от техните IPO цени. И една от малкото компании, която дебютира през четвъртото тримесечие, облачната софтуерна компания Bill.com Holdings, се отличи със скок от над 70% от IPO-ти си в средата на декември.

Очакванията са в бъдеще инвеститорите да останат взискателни и да бъдат предпазливи по отношение на компании, които губят пари.

Така или иначе за 2020 г. също прогнозите са календарът да бъде претоварен с първични публични компании в САЩ. Сред големите технологични компании името, което се появява на хоризонта е това на Airbnb, която заяви, че ще дебютира през 2020 г. Вероятно компанията ще търси директна регистрация, а не набиране на капитал. През март 2017 г. Airbnb имаше оценка за 31 милиарда долара, но не е ясно как инвеститорите биха я оценили през 2020 г.

 

Последни новини
Още от Анализи