Как ще пази Великобритания корабите в Залива

Риад Хамаде, Bloomberg News

Пламъчето на петролната платформа в находището Салман, експлоатирано от National Iranian Offshore Oil Co. край о-в Лаван, Иран. 5 януари 2017. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg Пламъчето на петролната платформа в находището Салман, експлоатирано от National Iranian Offshore Oil Co. край о-в Лаван, Иран. 5 януари 2017. Photographer: Ali Mohammadi/Bloomberg

Великобритания ще охранява корабите в Персийския залив с общоевропейска част за бързо реагиране, съобщи британският външен министър Джеръми Хънт на 22 юли след заседание на комисията за извънредни ситуации Кобра и след разговор с европейските си колеги.

Форин офис осъди ареста от Иран на танкера, плаващ под британски флаг Стена Имперо на 19 юли и възпрепятстването на свободното корабоплаване в международни води.

Джеръми Хънт нарече действията на Иран „държавно пиратство”.

В пиратство бе обвинена от Иран и Великобритания заради ареста на танкер с ирански петрол, плаващ под панамски флаг пред Гибралтар.

До края на седмицата Великобритания ще води разговори с останалите европейски страни и ще обсъди предложенията на САЩ в областта на сигурността в региона.

Великобритания обаче "иска да се изолира от това, което прави американския президент", каза Риад Хамаде от Bloomberg News.

"Джеръми Хънт бе ясен по въпроса и каза, че се придържат към тезата, че ядрената сделка продължава. И че не подкрепя президента Тръмп".

Иран смята да наложи такса за преминаване през Ормузкия пролив, за „повече сигурност” на корабите.

През Ормузкия пролив минава около една трета от световния петрол.

Чуйте коментара от ранните часове на 23 юли на Риад Хамаде от Bloomberg News.

Допълнение:

Франция работи с Обединеното кралство и Германия по „европейска инициатива” за повече сигурност в Персийския залив, обяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от АФП.

Последни новини
Още от Анализи