Защо BlackRock харесва развиващите се пазари

Изабел Матеос И Лаго, главен стратег, BlackRock Investment Institute

Снимка: Nicole Tung/Bloomberg Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Турция изпадна в първата си рецесия от десетилетие, удар за президента Реджеп Тайип Ердоган преди местните избори в страната този месец, съобщи Bloomberg.

Ръстът на БВП се сви до сезонно коригирано ниво от 2,4% за последното тримесечие спрямо предишните три месеца, когато се понижи с 1,6% според данните, публикувани в понеделник, 11 март 2019. Това отговаря на очакванията на повечето икономисти от проучването на Bloomberg. Спрямо 2018 БВП на Турция има 3% спад.

„Това е удар по Ердономиката и пряко последствие от монетарната политика през 2018, водена в интерес на краткосрочни политически цели, вместо икономически прагматизъм”, каза Джулиан Римър, трейдър в Investec Bank Plc в Лондон.

Още по темата

Инвеститорите се тревожат, че Турция ще се изправи пред дълго възстановяване, след като потокът от чуждестранни капитали. Частното потребление отбеляза 8,9% годишен спад миналото тримесечие.

Министърът на финансите Берат Албайрак каза, че най-лошото е вече зад Турция и икономиката е напът към бързо възстановяване, водено от туризма и износа,  каза той в Туитър.

На същото мнение е и Изабел Матеос И Лаго, главен стратег, BlackRock Investment Institute, за която рецесията в Турция не е изненада.

"Те трябваше да минат през много голяма корекция. Решиха да го направят без помощ от МВФ и други. Тъй че няма някаква изненада. Вероятно най-лошото вече мина. Икономиката е в процес на корекция, но това не означава, че в момента не харесваме развиващите се пазари", каза Изабел Матеос И Лаго в интервю за Bloomberg.

Чуйте защо харесва развиващите се пазари във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи