Ще пусне ли Либия повече петрол на пазара

Антъни Дипаола, Bloomberg News

Рафинерията Зауия край Триполи, Либия. 29 август 2011. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg Рафинерията Зауия край Триполи, Либия. 29 август 2011. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg

Ръстът на производството на петрол на Либия може да стигне през март 6-годишен връх, след като страната поднови производството от най-голямото находище, съобщи Bloomberg.

Либия е в ОПЕК, но няма квота на производство, съобразена с ограниченията, приети от картела и Русия заради несигурността в страната. Либия помпи по 1,17 млн барела суров петрол на ден по изчисления на Bloomberg на база данни от няколко източника, запознати с операциите на място. В това число е обемът от 200000 барела на ден от находището Шарара.

Ръстът на производството в Либия затрудняват опитите на ОПЕК да балансира пазара. Саудитска Арабия обяви, че планира да задържи производството си на мартенско ниво и през април. В понеделник петролът поскъпна с 1,3% след 1% спад в петък при съобщението от Риад да пуска под 10 млн барела дневно и през април, както през март.

„Либия разбира се върви нагоре-надолу заради проблеми като сигурността и въоръжените групировки, които превземат петролни полета и влияят на производството. Да, там са под потенциала си отдавна. Така че това може да ги върне на пазара. Това е едно от събитията, които членовете на ОПЕК ще следят, когато оценяват плана си за намаляване на производството и дали да го удължат за второто полугодие" каза АНтъни Дипаола от Bloomberg News.

Чуйте анализа на Дипаола във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи