Давос: Все още не сме станали свидетели на пълната шистова революция, смята Фатих Бирол

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, 7 септември 2018. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, 7 септември 2018. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, коментари световното търсене на петрол, шистовото производство на САЩ и китайския внос на газ. Той говори по време на ежегодния Световен икономически форум в Давос, Швейцария.

По думите му търсенето на петрол "със сигурност ще остане устойчиво, всъщност то все още расте, въпросът е с колко".

Бирол посочи световното икономическо забавяне, както и слабия ръст в Китай като потенциални фактори на несигурност по отношение на търсенето.

Междувременно все още са налице силни двигатели. Нефтохимическата индустрия например бележи много силен ръст и е основен потребител на петрол.

Бирол коментира, че от Международната агенция по енергетика очакват ръста на търсенето на петрол да остане над или поне около 1 млн. барела на ден.

Според директора след последното сключено споразумение на срещата на ОПЕК+ във Виена ефективността на мерките за съкращаване на производството е ограничена и това се дължи най-вече на американския шистов петрол.

Все още не сме станали свидетели на пълната шистова революция. Очаква се още много, както при петрола, така и при газа. Това ще има огромни последици върху петролната, газовата индустрия и пазарите.

По отношение на газа, когато разглеждам единствено числата и оставя настрана политиката, износът на втечнен природен газ на САЩ расте главоломно, коментира Бирол. В Китай нуждите от внос на втечнен природен газ растат с двуцифрен темп.

Чуйте целия коментар на Фатих Бирол във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи