Защо ръстът в Италия е проблематичен

Клаус Редлинг, директор на Европейския механизъм за стабилност

Матео Салвини, вицепремиер на Италия, в ляво и лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен, в дясно. Рим, 8 октомври 2018. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Салвини, вицепремиер на Италия, в ляво и лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен, в дясно. Рим, 8 октомври 2018. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Трейдърите в Европа насочиха в понеделник 8 октомври 2018 вниманието си към Италия, където доходността по 10-годишните ценни книжа на страната стигнаха 4-годишен връх, след като воденото от популистите правителство в Рим отказа да приеме критиките на ЕС към планирания бюджет, съобщи Bloomberg.

Бюджетният дефицит, предвиден от правителството на Италия противоречи на курса, определен от еврозоната.

Нарастващият натиск от двете страни увеличава риска от заразяване, който досега бе силно ограничен към италианските активи. Пазарите търгуват на фона на опасения за фиска и рейтинга на страната повече, отколкото от опасения за реденоминация.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини каза, че реалните врагове на Европа са Жан-Клод Юнкер и бюрокрацията в Брюксел, която налага бюджетни ограничения и отваря границите. Това предизвика спад на облигациите и акции от Италия.

Заедно с лидера на френския Национален фронт Марин Льо Пен в Рим, Салвини каза, че европейските избори през 2019 ще бъдат битка между тези, насочени към създаването на работни места и тези, които налагат икономии като президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и Пиер Московиси, еврокомисар по икономиката на ЕС.

"От една страна Италия бе проблематична в последните 20г за ръста. Италианският ръст е горе-долу наполовина този в еврозоната в последните 20г. Това показва, че има проблем. Но той не е нов. Няма и голяма връзка с еврото. Това е стара история, която смятам, че идва от липсата на убедителни реформи", каза Клаус Редлинг, директор на Европейския механизъм за стабилност в интервю за Хаслинда Амин от Bloomberg.

"Но същевременно Италия никога не е губила пазарен достъп. Дори и по време на пика на кризата през 2011-2012, когато други страни като Гърция, Италия и Португалия имаха проблеми, Италия никога не е губила достъп до пазарите".

Чуйте анализа на Редлинг във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи