Ролята на Индия в Афганистан

Аджай Шукла, независим военен анализатор

Камион по пътя Торкум-Джалалабад в Афганистан. 19 октомври 2016. Photographer: Asad Zaidi/Bloomberg Камион по пътя Торкум-Джалалабад в Афганистан. 19 октомври 2016. Photographer: Asad Zaidi/Bloomberg

Военни сделки и по-близки отношения в областта на отбраната са в дневния ред на държавния секретар на САЩ Джеймс Матис, който бе в Индия - мисия, започнала само месец след като Вашингтон поиска Ню Делхи да заеме по-активна роля в 16-годишния конфликт в Афганистан, съобщи Bloomberg.

"Индия не е склонна да направи, защото това прави лошо впечатление и води до потенциални конфликти", каза Аджай Шукла, независим военен анализатор в интервю за Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг.

Първото посещение в Индия на член на кабинета на Тръмп бе направено след оповестяването на новата политика на САЩ за Южна Азия, включваща ангажимент към военното присъствие в Афганистан и задълбочаване на критиките срещу Пакистан за предоставяне на защита на талибаните. Визитата съвпада и с интереса на Индия към по-модерно военно оборудване от американски компании като Lockheed Martin и General Atomics Aeronautical Systems.

Засилването на ролята на Индия в Афганистан се очаква да бъде в центъра на визитата на Матис, каза К.В. Кубер, базиран в Ню Делхи независим военен анализатор и полковник от индийската армия в оставка, цитиран от Bloomberg.

„Общата борба с глобалния тероридъм и елиминирането на терористичните убежища в непосредствена близост, включително посочване и осъждане на терористичните превъплъщения ще намерят взаимно съгласие”.

Пристигането на ген. Матис в столицата на Афганистан бе белязано с ракетен обстрел на летището в Кабул, където кацна часове преди това от Индия.

Матис обеща „холистичен подход” без фиксиран график и участието на други страни в региона, включително Пакистан. Държавният секретар каза, че САЩ няма да позволят на „безмилостният враг да стигне до властта”.

Последни новини
Още от Анализи