Културата не може да е само за богатите

Халед Алхамиши, президент на Библиотеката на Кайро

Халед Алхамиши, президент на Библиотеката на Кайро. София, 3 юни 2017. Снимка: NextPage. Халед Алхамиши, президент на Библиотеката на Кайро. София, 3 юни 2017. Снимка: NextPage.

Трябва да преосмислим изцяло ролята на библиотеките в света, защото с развитието на електронните книги, с проекти като този на Google и други, се цели дигитализацията на всички книги на света,  каза Халед Алхамиши, президент на Библиотеката на Кайро в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"За мен истинската роля на библиотеката днес е да обедини хората, които живеят около нея в живота им. Да им даде културни събития, които ги интересуват. Музика, поезия, театър".

"Арабският свят, Египет и целият свят живее в много интересно време. В момент, в който обръщаме страницата. От напълно доминирано общество – към народ, който реално иска да разбере какво мисли и да го изрази".

"Единственият позитивен факт от вълната национализъм е в това, което национализмът преживява трудности. Национализмът преживява края си. Този национализъм и ксенофобията според мен изживява последните си мигове".

"Вярвам, че достъпът до култура е право на всеки. Правото за достъп до култура е изначално право. Главно право. Не можем да се шегуваме с него".

Чуйте цялото интервю на Халед Алхамиши за Арабската пролет, египетските таксита, промените в социалния и културен живот на страната след края на режима на Мубарак и цифровизацията в живота.

Четете още: Арабските страни са в преход. Интервю с Хатем Атала, президент на Фондация Анна Линд пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

Последни новини
Още от Анализи