Колко повишения на лихвите в САЩ ни очакват

Коментар на Джоф Люис, старши стратег за Азия в Manulife Asset Management

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На фона на изказванията на редица централни банкери от Фед, паричната политика в САЩ отново се превърна във водеща тема за световните финансови пазари преди следващата среща на паричната институция - на 21 септември.

"Пазарите правят дисекция на всеки детайл, всяка дума от всяка реч от Фед. А Фед разбира се е централната банка, в която официалните лица говорят повече от където и да било другаде. В петък Розенгрен (друг член на Комисията по парична политика - б.р.) каза, че е време лихвите да започнат да растат постепенно. По време на симпозиума в Джаксън Хол Йелън каза, че доводите за постепенно повишение на лихвите се засилват. Но мисля, че след слабите ISM индекси и за производството, и за услугите, както и леко по-слабо устойчивия ръст в заетостта, изглежда трудно да намерим доводи за по-ранни действия", коментира Джоф Люис, старши стратег за Азия в Manulife Asset Management пред Bloomberg.

Какво да очакваме от Фед и кога може да видим първо повишение на основната лихва от декември 2015 насам? Повече по темата във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от Анализи