Най-голямата икономика расте най-бавно от 2012?

Как ще повлияят изборите през ноември на растежа в САЩ

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Икономическият растеж в най-голямата световна икономика – американската – може да стигне 5-годишно дъно през 2016. Прогнозата, изготвена на базата на анкета сред анализатори на Националната асоциация за бизнес икономика на САЩ, предвижда ръст от 1,9% през последното тримесечие на 2016 спрямо последното тримесечие на 2015. През март прогнозата беше доста по-оптимистична, като се предвиждаше ръст от 2,5%. През 2015 американската икономика нарасна с 2%.

Сред причините за понижаването на очакванията към експанзията на американската икономика е несигурността около президентските избори през ноември. 60% от анкетираните анализатори казват, че изборите ще имат негативно влияние върху икономиката.

Корпоративните печалби също не дават особени поводи за оптимизъм. Прогнозите тук са да има спад от 2%. Корпоративните печалби в САЩ не са отбелязвали спад от 2011 насам, когато отстъпиха с 2,9%.

Любопитен аспект на прогнозата е, че анализаторите са били анкетирани между 2 и 17 май – преди публикуваните на изключително изненадващите в негативен план данни за новите работни места в САЩ за миналия месец. През май 2016 американската икономика е добавила  38 хил. нови работни места, докато очакванията се въртяха около 160 хил. Новината, която стана ясна на 3 юни, веднага понижи очакванията за действия по повишаване на лихвите от страна на Фед и доведе до поевтиняване на щатския долар.

Прогнозата за 2017 все пак дава поводи за оптимизъм, като тук очакванията са БВП да отбележи ръст от 2,3%, а печалбите на компаниите да нараснат с 3,9%.

Последни новини
Още от Анализи