Пътна карта за устойчивост

Майкъл Берковиц, президент на 100 Resilient Cities

Инфраструктурно строителство в Джакарта, Индонезия. 4 май 2016.  Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Инфраструктурно строителство в Джакарта, Индонезия. 4 май 2016. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Инетрвю на Майкъл Берковиц, президент на 100 Resilient Cities за устойчивото управление на градовете. Интервю за Bloomberg на 30 май 2016.

Майкъл Берковиц е работил в планирането на реакции при бедствия на Ню Йорк сити, бил е и риск мениджър на Deutsche Bank. Сега управлява неправителствената организация 100 Resilient Cities.

Три години след като стартира, на 25 май 2016 проектът на фондация Рокфелер обяви третата си, последна група членове. Това са бързорастящи мегаградове като Лагос, Джакарта, Сеул и Найроби. Многомилионната програма е създадена с амбициозната цел да изгради устойчивост.

Досега мрежата подкрепи 67 градове да станат по-устойчиви на внезапни проблеми, сред които бедност и миграция.

"Градовете са сложни екосистеми. Като говорим за градовете, нямаме предвид само местните органи за самоуправление, а и за регионалното и националното управление, частния сектор и гражданското общество.

Тази комплексност е различна от голямата, мултинационална банка, която присъства в много голяма география. Но е също така сложно.

Едно от нещата, които позволяват на градовете да оцелеят дори и при бедствия е реакцията при спешни ситуации и здравни кризи.

Става дума за общности, в които съседите се подкрепят и имаме силни институции, на които хората могат да разчитат. Разчитаме на равноправното предоставяне на правосъдие. Разбира се - инфраструктура. Повечето хора свързват устойчивостта с добрата инфраструктура, но и строителството, и естествената среда имат значение.

Също така и силното и интегрирано лидерство".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи