Европейската политика се отразява на икономическия растеж

Джефри Ю, UBS Wealth Management

Знамето на ЕС на фона на Патнеона в Атина, Гърция. 8/7/2015. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Знамето на ЕС на фона на Патнеона в Атина, Гърция. 8/7/2015. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Европейските кредитори на Гърция се готвят да й предоставят 11 млрд. евро от европейската спасителна програма, след като приключи сегашната оценка, съобщи на 23 май Bloomberg.

Средствата ще се използват за изплащане на задължения със задна дата и обслужване на дълга, включително за плащането на 2,3 млрд. евро към ЕЦБ през юли, според краткия доклад за Гърция, получен от Bloomberg News.

От тези 11 млрд. евро, които Атина може да получи, 7,2 млрд. евро ще отидат за обслужване на разходите по дълга. Новият транш финансова помощ покрива нуждите на Гърция до ноември 2016. Докладът за съответствие предлага редица мерки за облекчаване на дълга на Гърция като нови, по-ниски лихви и удължаване на матуритета на дълга.

Министрите на финансите на Еврозоната ще заседават в Брюксел във вторник, 24 май по предложенията за намаляване на дълга на Гърция. Европейските кредитори се разминават с МВФ по въпроса как да облекчат задълженията на Гърция. Страните от Еврозоната, водени от Германия са против предложението на МВФ за поставяне на по-малко амбициозни фискални цели и предоставяне на Атина по-щедри схеми за разплащане.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул, където и двамата участват в първата Световна хуманитарна среща / World Humanitarian Summit - двудневен форум с участието на над 150 страни, организиран от ООН.

 

Джефри Ю, UBS Wealth Management коментира интереса на инвеститорите към политическата ситуация в Европа на фона на ниските лихви и изборите в Австрия. Интервю за Гай Джонсън от студиото на Bloomberg в Лондон и Мат Милър от студиото на Bloomberg в Берлин в предаването “On The Move” на 23 май 2016.

"Знаем, че Германия изпитва липса от ръст на потреблението.

Чухме и двете страни от германската политическа сфера да се оплакват от ЕЦБ и негативните лихви и усещането, че това изяжда доходите.

Това би се превърнало обратно в недоволство към правителството на Германия.

Виждаме го глобално в момента. Имам предвид какво става в момента в Австрия. Нашите клиенти ни питат не толкова за фундаментите, колкото за политиката, популизма в Европа и САЩ. Дали това ще извади от релси възстановяването. Дали ще доведе до нови смущения и волатилност на пазара.

С този проблем трябва да се справят политиците и законодателите", казва Джефри Ю.

Чуйте целия анализ във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи