Задава ли се вълна от фалити в Турция

Лошите кредити растат

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

След години на растеж, подкрепяни от кредити вътрешно потребление, лошите кредити и фалити в Турция започват да растат. Те се отразяват негативно на банките и излагат слабостите пред икономиката на страната.

Очаква се растежът на БВП на южната ни съседка да се забави до 3,5% през тази година, показва прогноза на световната банка, което е доста под растежа, реализиран през последните години. Очакваният рязък спад в туризма е още един фактор, който вероятно ще се отрази негативно на растежа в страната.

Банките започват да ограничават кредитирането към по-рисковите кредитополучатели, а чуждестранните инвеститори са предпазливи извън сферата на кери трейда. До момента през 2016 240 компании в Турция са поискали временни облекчения от кредиторите, което е почти равно на фирмите, направили това за цялата 2015.

„Спадът в печалбите на компаниите показва, че трябва да предприемем нови стъпки. Не може изцяло това да се обясни с временни обстоятелства, има и структурни фактори“, коментира финансовият министър на страната Начи Агбал.

Ще се увеличи и напрежението върху турската централна банка за понижаване на лихвите.

Малките предприятия също изпитват трудности след като минималната работна заплата беше увеличена с 30% през тази година. През януари броят на регистрираните работници падна с 2,7% до 379 хил. като две трети от спада се дължат на малки и средни предприятия.

Лошите кредити от друга страна растат. Средното ниво на необслужваните кредити нарасна до 3,3% през първото тримесечие на 2016 спрямо 2,8% през последното тримесечие на 2015. Най-голям е скокът при лошите кредити, отпуснати на малки и средни предприятия – 4,4%. Очакванията са, че това ниво може да се увеличи до 4,8% до края на годината.

Според някои оценки около 14 800 турски компании може да фалират през 2016, което ще представлява ръст от 8% спрямо миналата година.

В същото време инфлацията в Турция е най-ниско ниво от 2013 насам. През април потребителските цени нараснаха с 6,57% спрямо 7,46% през март. Целта на централната банка е за инфлация от 5%, като може да се очаква разхлабването на паричната политика да продължи.

„Централната банка вероятно ще продължи да понижава основните си лихвени проценти с до половин процентен пункт“, каза Бора Уилмаз, ръководител на макроикономическите изследвания в Ziraat Invest  в Истанбул.

През март една от основните лихви в страната беше понижена за първи път от повече от година. През април лихвата по оувърнайт кредитите беше понижена от 10,5% до 10%.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Анализи