Ще последва ли ЕЦБ BoJ

Дали Япония ще отговори на агресивните стимули в Европа

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Ще отговори ли Япония на агресивните парични стимули, въведени от ЕЦБ на 10 март и ако го направи кога? На този въпрос отговори Джеймс Майгър, Bloomberg в коментар за телевизията.

Какво трябва да очакваме от гуверньора Курода?

Няма сериозни очаквания за действия от страна на BoJ през следващата седмица. Гуверньорът Курода и заместник-гуверньорът Накасо изнесоха речи в парламента, като понижиха очакванията за още понижения на лихвите или стимули през март.  Заместник-гуверньорът Накасо каза, че BoJ иска да види как влияе на паричните и финансовите пазари новата политика на негативни лихви. В момента институцията е в момент на изчакване. В резултат на това едва петима от общо 40 икономисти, които анкетирахме, прогнозират, че ще има каквито и да било стимули през следващата седмица във вторник. И едва двама от тези петима считат, че ще има понижение на лихвата до ниво под -0,1%. За разлика от действията на Марио Драги и ЕЦБ, BoJ се опитва да направи всичко, за да понижи очакванията за срещата на банката през следващата седмица.

Значи липсват очаквания за нови стимули през следващата седмица. Ще има ли обаче още стимули по-късно?

Почти 90% от хората, с които разговаряхме, считат, че BoJ ще трябва да добави нови стимули до края на юли. От сега до юли ще има 4 срещи. Според повечето прогнози няма да има стимули през март, но се очакват нови стимули през април, юни или юли. Най-сериозни са очакванията на икономистите за понижение на лихвите до ниво под -0,1%. Пазарът на индексираните суапове също взема предвид понижение на лихвата под -0,1%. Пазарът на индексираните суапове показва очаквания, че след 6 месеца депозитната лихва в Япония ще е на ниво от -0,2%. Това показват резултатите и от нашето проучване. BoJ ще трябва да действа в определен момент през следващите 4 до 6 месеца. Инфлацията все още е близко до нулата, но мерките няма да дойдат през следващата седмица.

 

Последни новини
Още от Анализи