Как Индия може да подкрепи частните инвестиции

Страната гласува бюджета за следващата финансова година

Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индия гласува бюджета за финансовата година, започваща на 1 април, като премиерът Моди продължава по план с понижаването на бюджетния дефицит. През текущата финансова година той ще достигне 3,9%, каквато беше и целта на правителството, а през следващата в бюджета е заложено да се свие до 3,5%.

Дейвид Ман, главен икономист за Азия в Standard Chartered, коментира пред Bloomberg индийската икономика и бюджетът, който правителството на страната прие.

Да започнем с бюджета на Индия. Как го анализирате Вие? Той става все по-разумен, но има още много какво да се каже.

Така е. Несъмнено трябваш да се направи компромис, за да може бюджета да остане в разумни граници. Налице са много предизвикателства, има нужда да се разкрият нови работни места. Въпреки размера на увеличенията във възнагражденията в държавния сектор в Индия, нивото на инвестициите от сектора ще бъде предизвикателство, тъй като фискалният дефицит не трябва да достига прекалено високи стойности. Има риск целта да не бъде постигната, но в крайна сметка поетият ангажимент от Индия дава на пазарите още малко увереност, че страната прави каквото може, за да помогне на частния сектор. Проблемът с необслужваните кредити в страната е един от най-големите, които трябва да се следят. Ще видим колко бързо може да го реши Индия. Ако успеят да го направят бързо, това може да помогне за увеличаването на инвестициите в частния сектор, които засега изостават.

Трябва да има подкрепа и от паричната политика. Рагурам Раджан подкани за по-сериозни фискални мерки, казвайки, че паричната политика има своите ограничения. Какво може да се направи, за да бъдат насърчени частните инвестиции?

Несъмнено паричната политика и действията на всяка централна банка са ограничени до известна степен, а в Индия това е още по-ясно изразено, имайки предвид структурните проблеми с инфлацията, които страната има. По отношение на необслужваните кредити, важно е да се подкрепи растежът докато Индия премине през този процес. Както споменахте, също и известни стимули за инвестиции от страна на частния сектор, като премахване на част от бюрокрацията, каквито стъпки вече бяха направени, може да бъде нещо, което да увеличи доверието. Аз обаче не съм толкова сигурен, че този проблем може да бъде решен през тази финансова година, а по-скоро той ще представлява предизвикателство през следващите няколко. Щом лошите кредити бъдат отписани и банките усетят проблемите от това, ще отнеме известно време преди те отново да станат по-агресивни и готови да поемат повече рискове при кредитирането.

Дейвид, да обърнем внимание на извод от срещата на Г20, а именно, че паричната политика не може да свърши цялата работа.

Така е, това е нещо много важно и Индийската централна банка напълно се съгласява с твърдението. Други централни банки в Азия са на същото мнение. Трябва да се направят и други неща, като например повече реформи и по-бърз прогрес в тази насока, особено по отношение на данъците върху продуктите и услугите. Мисля, че това ще е нещо, което ще определи дали доверието на инвеститорите по света за това, че растежът в Индия върви на прав път ще остане, или дори ще се увеличи. Растежът ще бъде дори по-здрав, ако идва благодарение на повече частни инвестиции, а не само благодарение на потребление заради увеличението на заплатите в частния сектор.

 

Последни новини
Още от Анализи