Какво иска Камерън от Брюксел

Джоунс Хейдън, Bloomberg

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Джоунс Хейдън, Bloomberg коментира исканията, с които британският премиер отива в Брюксел на Европейския съвет: реформите, за които Лондон настоява преди провеждането на референдума за оставане в ЕС. Хейдън говори с Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 17 декември 2015.

 

Коя ще бъде най-важната тема, която ще бъде обсъдена на вечеря? Всичко се върти около социалните помощи за имигранти във Великобритания, нали?

Така е, Камерън е поставил 4 точки, които иска да бъдат обсъдени с останалите лидери от Европейския съюз преди референдума, който трябва да се проведе преди края на 2017. Социалните помощи са основната тема и по време на вечеря тя ще бъда сдъвкана, защото много от останалите лидери са казали, че не искат да пипат помощите. Че това е основно право на гражданите на ЕС да могат спокойно да се движат в границите на съюза и това е нещо, на което Камерън се опитва да спре. Мисля, че тази вечер ще имаме пословичната задимена стая, в която политиците спорят един с друг и се опитват да намерят някакво компромисно решение.

 

Не знам дали тези задимени стаи все още съществуват в европейската политика. Очаква ли се лидерите да достигнат до някакво решение? Знам, че Доналд Тръск, президента на Европейския съюз обеща да забрани на табутата по време на вечеря, не бихте искали да сте просто наблюдател на такава среща, нали?

Изглежда, че тази вечер в Брюксел ще има дебат без правила, но те вече казаха, че най-доброто, на което могат да се надяват е политическо споразумение. Подробностите ще станат известни чак през февруари 2016, а според някои източници и дори по-късно. Тази вечер обаче се надяват на някакво всеобхватно политическо споразумение – но при положение, че повечето политически лидери вече се изказаха против предложението на Камерън за социалните помощи, дори това споразумение изглежда под въпрос.

 

Последни новини
Още от Анализи