Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Канада също подготвя мита за китайските електромобили

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 21.06.2024 г.

16:10 | 21 юни 2024
Обновен: 16:44 | 21 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според запознати правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо подготвя потенциални нови мита за електрическите превозни средства, произведени в Китай, за да изравни Канада с действията, предприети от САЩ и Европейския съюз.

Правителството все още не е взело окончателни решения за това как да действа, но вероятно скоро ще обяви началото на публични консултации относно налозите, които биха засегнали китайския износ на електромобили в Канада, според запознати с въпроса. Трюдо е подложен на все по-голям натиск в страната и чужбина да последва примера на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, който през май обяви план за почти четирикратно увеличение на митата върху произведените в Китай електрически превозни средства до крайна ставка от 102,5%. Миналата седмица Европейският съюз заяви, че планира да увеличи митата върху китайските електромобили, като за някои от тях те ще достигнат 48%.

Стойността на китайските електромобили, внесени в Канада, е нараснала до 2,2 милиарда канадски долара, което се равнява на 1,6 милиарда щатски долара, през миналата година от по-малко от 100 милиона канадски долара през 2022 г.

Броят на автомобилите, пристигащи от Китай на пристанището във Ванкувър, скочи повече от пет пъти, след като Tesla започна да изпраща там автомобили Model Y от завода си в Шанхай.

Основната грижа на канадското правителство обаче не е свързана с Tesla, а с перспективата евтини автомобили, произведени от китайски автомобилни производители, да залеят пазара.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.