Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Борбата на ЕЦБ за последователни летни съкращения на лихвите вече започна

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 08.04.2024 г.

15:27 | 8 април 2024
Обновен: 15:35 | 8 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите в Азия поскъпнаха след добрите данни за пазара на труда в САЩ миналата седмица, а петролът прекъсна ръста си, след като Израел обяви, че изтегля част от войските си от Южна Газа. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Органите, определящи лихвените проценти в Европейската централна банка, започват да се позиционират за следващия дебат, тъй като първото намаление през юни става все по-сигурно и инфлацията продължава да се забавя.

Въпросът, който членовете на Управителния съвет в крайна сметка трябва да решат, е дали да последват първоначалния си опит за облекчаване на паричната политика с друг ход на юлската си политическа среща - или да изчакат поне до септември.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приключи четиридневните преговори в Китай с предупреждение към банките и износителите в страната: Ако помогнете за укрепването на военния капацитет на Русия, Вашингтон ще ви санкционира.

„Подчертах, че компаниите, включително тези в КНР, не трябва да предоставят материална подкрепа за войната на Русия и че ще бъдат изправени пред значителни последствия, ако го направят“, каза Йелън в понеделник.

Рязкото увеличение на митата на САЩ върху китайския внос – което кандидатът за президент Доналд Тръмп обеща да наложи, ако бъде избран – би попречило на местната икономика и би тласнало инфлацията нагоре, според Goldman Sachs Group Inc.

Всеки процентен пункт увеличение на ефективната тарифна ставка би намалил растежа на САЩ с до 0,15%, ако Китай действа реципрочно, казаха анализатори на Goldman в бележка от събота. Дори ако Тръмп използва получените приходи за финансиране на данъчни облекчения, които биха насърчили разходите и инвестициите, ударът върху брутния вътрешен продукт пак ще бъде минимум 0,05%.

Целия коментар може да гледате във видеото.