България отчете рекорден брой смъртни случаи и новозаразени от COVID-19

Неуспехът да се забави новата вълна на болестта може да предизвика по-строги ограничения

09:51 | 26 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България отчете рекорден брой ежедневни смъртни случаи и инфекции от коронавируса във вторник, докато четвърта вълна от болестта натоварва до краен предел здравната система в най-слабо ваксинираната страна членка на Европейския съюз.

Новите инфекции през предходните 24 часа са 5863, а 243 души са починали от вируса, показват официални данни, като това са най-високиет стойности от началото на пандемията, която е взела живота на 23 316 души в България.

Здравните власти предупредиха, че неуспехът да се забави новата вълна на болестта може да предизвика по-строги ограничения, тъй като болниците се борят да се справят с повече пациенти с COVID-19.

Във вторник повече от 7100 души бяха в отделения за COVID, включително 608 от тях в интензивно лечение. 86,58% от новите случаи и 90,72% от новите пациенти не са били ваксинирани, показват данните. От новите смъртни случаи 96,30% не са били ваксинирани

Ваксинациите се засилиха от миналия четвъртък, когато властите ограничиха достъпа до ресторанти, кина и фитнес зали, наред с други места, до хора, които са ваксинирани, възстановили са се от вируса или имат отрицателен тест за COVID-19. 

15 166 дози ваксина срещу вируса са били поставени през последните 24 часа. 1 448 683 души са със завършен ваксинационен курс.

Локдаун за неваксинирани

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун, обяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов пред "Нова телевизия".

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи”, добави той.