Технология на парите, еп.4: Възможности и предизвикателства пред финтех компаниите

Ина Илиева, партньор в компанията за частни инвестици MFG Invest и Гергана Стоичкова – програмен мениджър в Eleven Ventures

16:13 | 11 октомври 2021
Обновен: 11:50 | 4 ноември 2021
Автор: Веселин Николов

 

 Финтех индустрията в България се развива много бързо, като участниците в процеса стават все повече.  Институциите и регулаторите вече осъзнават необходимостта от създаването на подходящи нормативни рамки, а все повече компании от сектора предлагат цялостно банково обслужване за малки и средни предприятия.

Какви са основните тенденции за финтех екосистемата, какво търсят фондовете, за да инвестират в стартиращ проект и на кой етап –  отговори на тези и други въпроси дават Ина Илиева, партньор в компанията за частни инвестиции MFG Invest и Гергана Стоичкова – програмен мениджър в Eleven Ventures.

До 2019 г. финтех компаниите в България са над 100, като секторът се развива изключително бързо. Участниците също стават повече, с навлизането на регулатори, институции, банки и университети. Така например Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор вече говорят за необходимостта от подходящи за бизнеса регулаторни рамки, посочи Гергана Стоичкова.

Най-много са финтех компаниите, които се занимават с разплащания, дигитални портфейли, прехвърляне на пари зад граница. Друга основна тенденции сред компаниите е нарастващото търсене и предлагане на услугата buy now – pay later.

Eleven Ventures има голям интерес към финтех компаниите. Не бих казал, че сме се фокусирал върху конкретен сектор. Не можем да си позволим лукса да сме заинтересовани към отделни подсегменти. По интересен е b2b сектора, но сме по-скоро отворени към всички сфери. Фондовете инвестират в компании на по-късен етап, когато вече има готов продукт той или е реализиран или всеки момент ще бъде, има някаква валидация от пазара – първи клиенти, други партньори, посочи Стоичкова.

Развиват се услугите към малките и средните предприятия, за които е трудно да се обслужат от големите банки – тук говорим както за финансиране, така и за цялостните финансови услуги, каза Ина Илиева. Важно е предприемачите да започнат да търсят финансиране преди парите от първоначалния капитал да свършат.

Бизнес ангелите по-скоро се срещат в по-началните фази на една компания. Нашите инвестиции са още преди компанията да е започнала реална дейност. Имаме и инвестиции в компании, които вече имат определено присъствие на пазара, имат и приходи. Етапите на които инвестираме са преди компанията да е излязла на печалба, каза още Илиева.

Какви са критериите, по който фондовете избират кои стартиращи компании да финансират и какви са основните проблеми пред предприемачите, чуйте в подкаста “Технология на парите”.