Правителството възнамерява да предаде Плана за възстановяване до края на юли

"Държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд. лв", коментира вицепремиерът

22:04 | 13 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Атанас Пеканов. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова
Атанас Пеканов. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Надяваме до края на юли да сме свършили с корекциите по Плана за възстановяване и да сме готови да го предадем в Брюксел. 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен, и е важно тези средства да дойдат преди края на годината. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Приоритетите, които Пеканов очерта са в сферата на образованието и науката, икономиката, здравеопазването. 

"Имаме от доста получени корекции, текат и нови проекти. В сферата на образованието имаме вече нови проекти, имаме вече заложени в сегашния план STEM центрове, как тях да ги използваме по-добре, да обучим и учителите как да ги използват, нещо, което липсва", каза Пеканов.

В сферата на здравеопазването ще се променя не толкова инфраструктурата на болниците, колкото тяхната апаратура.

За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно, коментира той в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Искаме да подобрим здравната ситуация в страната, не само в големите градове. Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира, дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (в ЕС - бел.ред.), която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен", заяви Пеканов.

"Държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд. лв", коментира вицепремиерът.

"Това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация. Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично, когато тя трябва да се намеси", смята Пеканов.

"Голяма част от проектите в Плана имат дълъг период на реализация. Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене, проектиране и случване. В други страни това планиране какво може да направи държавата го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма", коментира вицепремиерът.