Новоизбраното 45-то Народно събрание официално започва работа

Новите 240 депутати положиха клетва

10:11 | 15 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новоизбраното 45-то Народно събрание официално започва работа. Новите депутати положиха клетва.

Народните представители произнесоха клетвата, записана в Конституцията: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

По Конституция заседанието откри най-възрастният народен представител сред новите депутати - това е Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Мика Зайкова е първата жена, която открива първо заседание на НС. Тя ще председателства, докато не бъде избран постоянен титуляр на поста, което ще се случи по-късно днес. 

Поради липса на електронна система в старата сграда на Народното събрание се наложи Мика Зайкова поименно да провери дали има кворум, като прочете имената на всички 240 депутати.

"Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница", заяви Зайкова.

„Независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една цел - просперитета на България и нейното достойно място в европейската система. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за тази цел и тя е изписана на фасадата на тази сграда - "Съединението прави силата", посочи тя. 

Депутатите влязоха в пленарната зала на историческата сграда на парламента на пл. "Народно събрание" № 2. Решението за това тържественото откриване на 45-ото Народно събрание да бъде в бялата сграда беше договорено на първата среща на представители на парламентарните групи.

Новоизбраните народни представители гласуваха за дистанционно участие на депутатите в изолация или под карантина чрез интернет платформа. Те ще могат да се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарна зала. При желание за изказване, реплика, дуплика или участие в друга процедура народният представител трябва да заяви желанието си чрез платформата.

Решението беше прието единодушно, без против и въздържали се.