Съветник за устойчив бизнес сред участниците в стартъп кампанията на Bloomberg TV Bulgaria

„Основа“ е компания, която помага на различни бизнеси да преминат към основите на устойчивото развитие

08:00 | 22 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Основа“ е компания, която помага на различни бизнеси да преминат към основите на устойчивото развитие, помагайки им от гледна точка на структуриране, развитие и позициониране на пазара в дългосрочен план. Иновативният проект е сред участниците в кампанията „Вдъхновяващите 5“, които ще се борят за менторство от глобални бизнес лидери. Пред Bloomberg TV Bulgaria, за своя бизнес разказва екипът, стоящ зад създаването и развитието на младата компанията.

Каква е мисията Ви?

Мисията на „Основа“ е да направи устойчивото развитие достъпно и разбираемо за бизнеса.

Колко е голям екипът Ви?

Компанията ни е млада, създадохме я през септември 2020г. В момента екипът ни се състои от двама души – Божана Загорчева, която специализира в оптимизация на процеси и управлението на проекти и Симона Стилиянова, която отговаря за направленията устойчиво развитие и комуникации. Изключително щастливи сме от факта, че получихме десетки запитвания от специалисти в сферата за съвместна работа, както и за присъединяване към екипа още с обявяването на „Основа“. Интересът към устойчивото развитие е засилен и вярваме, че моментът за този бизнес е назрял. Ценни за нас са и мрежата ни от партньори в неправителствения сектор, както и местни бизнеси, в чието производство стоят принципите на устойчивото развитие и кръговата икономика.

Каква е дългосрочната Ви стратегия за развитие?

Устойчивото развитие е в основата на целите на ООН и е сред ключовите приоритети на Европейския съюз. За съжаление досега у нас темата все още се неглижира. Първият фокус на „Основа“ е да помогне на малкия и среден бизнес, който често няма времето и експертизата на тема устойчиво развитие, и където смятаме, че потенциала е голям. Дългосрочната ни цел е да се насочим и към големи корпорации, оставящи след себе си голям отпечатък, след като изградим и по-голям екип и база с успешни примери на реализирани проекти. Паралелно с това изграждаме аудитория от последователи, с която ще споделяме опита си и новостите в сферата, за да повишим информираността по темата.

Как се финансирахте първоначално?

Първоначалното финансиране на компанията е със собствени средства. Инвестирахме приходите от първите ни реализирани проекти в допълнителни проучвания и развитието на уебсайт.

Защо определяте проекта/компанията си като иновативни и коя е отличителната им черта?

Това, което ни отличава от други консултантски компании е индивидуалният ни подход както и фактът, че съчетаваме експертиза в сферите на устойчивото развитие, оптимизацията на процеси и комуникациите. Работим за това да направим устойчивото развитие достъпно и разбираемо и за малкия и среден бизнес, представляващ 99,8% от работещите компании у нас. Искаме да покажем, че устойчивите практики, освен за околната среда, носят реални практически ползи за бизнеса. Работим с клиентите си за поставяне на ясни и измерими цели за намаляване на генерираните от тях въглеродни емисии. Базираме методологията си на водещи международни стандарти, а целите – на ключови проучвания като доклада на Междуправителствения панел за климатичните промени.

Може да подкрепите „Основа“ като натиснете бутон „Харесва ми“ под представянето на проекта в секция „Участници“ в уебстраницата на „Вдъхновяващите 5“. Крайният срок за гласуване е 29 ноември. Повече за инициативата ще откриете на bloombergtv.bg и на inspiring5.bloombergtv.bg.