България е на 10 място по смъртност от коронавирус в Европа

Отчетен е ръст на новозаразените от 102% през последната седмица

11:16 | 29 октомври 2020
Обновен: 12:27 | 29 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страната ни е на 10 място по смъртност в Европа и 4-та на Балканите, заяви заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. 

„Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", каза д-р Пенков. 

Пенков допълни, че у нас е отчетен 102% ръст на заболелите през последната седмица, а смъртните случаи са се увеличили с 50%. Тревожно нараства броят на хоспитализираните пациенти, като 7% от тях са приети за интензивно лечение .

Интензивно

Случаи в интензивни отделения (моментно състояние по дни), България. Графика: Министерство на здравеопазването

"Доста сигнали постъпваха през последните две седмици за проблеми при приемането в лечебни заведения. Разкриха се нови отделения. Броят на заразените медицински лица е над 2000 или близо 5% от общо заразените", допълни още заместник министърът на здравеопазването. 

Нараства броят на новозаразените във всички възраст между 20 до 60 годишна възраст. Има ръст и при учениците между 15 и 19 годишна възраст.

„Спешните отделения изнемогват“, каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. Апелът му към всички е да помогнем заедно да се преборим с коронавирусната инфекция.

"Бъдете ангажирани в този процес – носете маски, спазвайте дистанция“, каза още проф. Асен Балтов. 

По думите му се очаква броят на хоспитализираните да нарасне до 4000 на дневна база. Той допълни, че вече става задължително в борбата с вируса да се включат и частните болници.

Хоспитализирани

Хоспитализирани (моментно състояние по дни), България. Графика: Министерство на здравеопазването

Според министъра на образованието Красимир Вълчев заяви, че въпреки нарастващия брой заболели, засега няма да се затварят училища.

"Продължавам да твърдя, че присъсътвеното обучение е най-доброто. Но в момента ситуацията, в която сме изправени, налага вземането на решения", каза още министър Вълчев.

Вълчев подчерта, че причината само гимназиалните ученици да учат дистанционно е честото смесване на класове при по-високите класове и нарастващия брой заразени гимназисти.

Карта

Разпространение по области, 14-дневна заболяемост към 25.10.2020 г.. Графика: Министерство на здравеопазването

Проф. Тодор Кантарджиев призова всички да спазват противоепидемичните мерки, за да се намали броят на новозаразените. Кантарджиев каза още, че лабораториите вече са претоварени.

„В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни“, каза проф. Кантарджиев.

Той обясни че има достатъчно достъпни бързи тестове, които установяват заразоносителите и призова тези тестове да се приложат в практиката, за да се намали потокът в лабораториите.

Предвижда се да бъдат заделени около 1 милион лева за осигуряването на антигенни тестове, които да са на разположение на Спешната помощ.

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, което е 27,7% от направените 9946 теста. 162-ма души са в интензивни отделения. Излекувани са 216, починалите - 36.