Кофас ревизира в посока нагоре очакванията си за икономическия спад у нас до 4,9%

Според водещия доставчик на услуги за бизнес информация икономиката на страната ни ще нарасне с 4,7% през 2021 г.

17:15 | 16 октомври 2020
Обновен: 17:17 | 16 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто през тази година, след което ще нарасне с 4,7% през следващата, сочи актуализираната прогноза на Кофас, съобщава Investor.bg.

Според водещия доставчик на услуги за бизнес информация икономиката на страната ни ще се свие с по-малко от първоначално прогнозираното през настоящата година. Според старата прогноза на Кофас БВП на България ще се понижи с над 6 на сто, докато новите очаквания показват леко подобрение до спад от 4,9%.

За 2021 г. старата оценка на Кофас показва ръст от 6 на сто, докато според актуализираната прогноза разширението на икономиката ще е по-скромно – 4,7%.

Преди дни Международния валутен фонд (МВФ) публикува прогнозата си за развитието на световната икономика, в която запазва очакванията си за страната ни за спад от 4% през 2020 година.

Прегледът на Кофас за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) предоставя разнопосочни изводи. За Австрия актуализираните очаквания са за по-дълбок спад от първоначалната оценка в размер на 6,3% за 2020  г. В същото време икономиката на централноевропейската страна ще се разшири с 4,9% вместо с първоначално изчислените 4,8 на сто.

По-голямо свиване на икономиката през тази година спрямо първоначално очакваното ще претърпи и Хърватия – минус 10,7 на сто вместо 8,5%.

При Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия и Словения актуализираните оценки показват по-лек спад на БВП спрямо предишните прогнози.

По отношение на продажбите на дребно България отчита пет поредни месеца на спад за периода април-август. За всеки от тези месеци показателят отчита спад, по-дълбок от 10%. Страната ни е единствената от анализа на Кофас за страните от региона, която отчита подобен пореден спад през разглеждания период.

Австрия отбелязва един месец на спад (април – 17%), докато Чехия отчита понижение през април и юни. Унгария регистрира спад през април, май и юни, като следва ръст през юли и ново понижение през август. Търговията на дребно в Полша се свива през април с близо 20 на сто, след което се връща към растеж през следващите четири месеца. В Румъния показателят се понижава през април и май, след което минава към ръст. Словакия отчита три поредни месеца на спад от април до юни, след което търговията на дребно отбелязва ръст през юли и август.

Повече по темата четете на Investor.bg.