Дигитализацията на здравната система трябва да е ключов приоритет за България

Около тази позиция се обединиха експерти във второто от поредицата онлайн студия на конференцията Tech Of Tomorrow

20:36 | 7 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дигитализацията на здравните системи спестява огромен финансов ресурс, който може да се инвестира отново в здравеопазването и този приоритет трябва да остане ключов и за България. Около тази позиция се обединиха специалисти от страната и Европа във второто от поредицата онлайн студия на конференцията на Investor.bg Tech Of Tomorrow.

"Амбицията на здравните власти в България е до края на годината да бъде въведена електронна рецепта като част от електронизирането на здравеопазването", припомни по време на дебата Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

По думите му това е важно, защото средствата, които биха били спестени и върнати отново в системата, са огромни. „Не по-малко от 15% от публичните разходи за лекарства, които се правят в момента в България, може да бъдат върнати обратно“, посочи той.

Марков обърна внимание и на друг елемент от дългоочакваната национална здравна информационна система – нуждата от електронно пациентско досие.

„Необходима ни е прецизна информация за поставяне на диагнози и терапевтични планове. Имаме нужда да наберем повече първична информация, която спестява време на лекаря за поставяне на диагноза, защото към момента един лекар губи много време за събиране на данни от анамнеза. Ако имаме електронно пациентско досие, времето за работа на лекарите би се съкратило с поне 60%. Тази стъпка би отворила нови хоризонти за използването на интелектуалния потенциал на медиците“, каза Марков.

Дигитализацията и високите технологии променят ландшафта на здравеопазването, категорична е и Зоя Паунова, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Астра Зенека България. Тя отбеляза, че ако една компания иска да е част от бъдещето, то тя трябва да се включи в надпреварата и да е активен участник в този процес. Дигиталните технологии биха подобрили и превенцията, ще улеснят диагностиката, режимите на лечение и ще донесат други добавени ползи, допълни тя. 

В рамките на дебата главният изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев подкрепи същата теза, давайки пример с дигитализацията на здравната система в Турция. Той посочи, че преди въвеждането на електроната система там здравноосигурителен фонд е покривал 20% от разходите за лекарства към пациентите. А след реформата само срещу 15% повече разходи са получили възможност да покриват 90% от цените на лекарствата.

„Така само чрез въвеждане на няколко основни неща, се спира огромното изтичане на финансов ресурс от системата. Става дума за идентификация на пациентите във всеки процес, получаване на данни в реално време от здравния фонд за всяка операция, извършена в здравноосигурителната система, електронна рецепта и уникални кодове върху опаковките на лекарствата. Това е довело до огромни спестявания и са спрени злоупотребите“, посочи той.

И припомни, че Сирма има няколко продукта в сферата на здравеопазването – например приложението за управление на диабета. То е сред първите четири най-добри приложения за управление на това заболяване от престижното издание Healthline, отбеляза Алексиев, допълвайки, че събира всички тези технологии и помага в ежедневието като асистент.

Повече по темата четете на Investor.bg.