Кирил Ананиев: Извънредната обстановка няма да се удължава

Министърът подчерта, за да се случи това, трябва да се спазват всички предохранителни мерки

12:15 | 20 юни 2020
Обновен: 12:40 | 20 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За момента няма основание да се продължава извънредната епидемична обстановка. Това заяви министър министърът на здравеопазването у нас Кирил Ананиев в интервю за Дарик радио.

Ананиев изрично подчерта, за да се случи това, трябва да се спазват всички предохранителни мерки. По думите му пандемията се е локализирала в определени области, в които в момента се провеждат повече тестове.

Това е ново заболяване и нов вирус и затова в началото мерките бяха по-строги и имаше затваряне, но така постъпиха и повечето страните в света, допълни министър Ананиев.

Министърът изтъкна, че заболеваемостта е 5% на 100 хиляди души в страната, а има държави с по 15% на сто хиляди души, които са заразени с коронавирус.

В Европейския съюз се води дебат какъв да е процентът да е заболеваемостта в трети страни, за да се спре влизането на техни граждани , обясни Ананиев и допълни, че сред една от предлаганите възможности е 15% на сто хиляди души.

Той подчерта, че при постъпване в болница, ако се налага тест за коронавирус, той не се заплаща от постъпващия пациент, а от Здравната каса. По думите на Ананиев тест се прави само при преценка на лекарите съобразно проявата на съответните симптоми.

Bloombergtv.bg припомня, че от 18 юни със заповед на министъра отпадна 14-дневната карантина за пристигащи у нас от Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Светлейшата Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан.