Колко работни места губят големите компании в Европа?

Около 397 000 души в ЕС са загубили работата си през април

20:30 | 12 юни 2020
Обновен: 22:01 | 12 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Протест на служителите нa Renault във Франция. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Протест на служителите нa Renault във Франция. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Безработицата в Европа се увеличава значително заради пандемията на коронавируса, а авиокомпаниите и фирмите от автомобилния сектор осъществяват някои от най-големите съкращения на работни места, пише  Investor.bg.

Около 397 000 души в Европейския съюз са загубили работата си през април, сочат данни на статистическата агенция на ЕС, публикувана през юни.

Нивото на безработица в ЕС се повиши до 6,6% през април от 12-годишно дъно от 6,4% за предходния месец, показват данни на Евростат. Това е най-голямото нарастване от няколко години насам.

Докато схемите на работа (пускането на работниците във временни отпуски и решенията правителствата да доплащат дял от заплатите им) в цяла Европа помагат на някои да се предпазят от икономическото въздействие на COVID-19, други са по-малко щастливи.

Ето и кратък списък на компаниите в Европа, които осъществяват по-големи съкращения заради или отчасти заради COVID-19.

Франция

Renault (15 000 работни места)

Френският автомобилен производител Renault обяви в края на май, че ще съкрати 15 000 работни места по целия свят, тъй като се опитва да се справи със спада в продажбите на автомобили, които са се понижили още повече поради коронавируса.

4600 от тези работни места ще бъдат съкратени във Франция. Тази цифра обаче може да е по-ниска, тъй като Renault си осигури държавен заем от 5 милиарда евро и в замяна ще преструктурира фабриките си.

Френският президент Еманюел Макрон каза на служители в две фабрики на Renault, че бъдещето им е гарантирано. Renault, който е частична собственост на френското правителство, беше под натиск дори преди да COVID-19 и понесе миналата година първата си загуба от десетилетие насам.

Съкращението на работните места се случва като част от плановете на концерна да осъществи икономии за 2 млрд. евро през следващите три години.

Airbus (до 10 000 работни места)

Европейският производител на самолети заяви, че през май може да съкрати до 10 000 работни места на фона на срива заради коронавируса. Засегнати може да бъдат и служители в завода в Обединеното кралство.

Airbus заяви през април, че ще намали броя на самолетите, които изгражда, с една трета, тъй като авиокомпаниите отменят или забавят поръчките на фона на приземените самолети.

Германия

Tui (8 000 работни места)

Англо-германската туристическа фирма Tui обяви на 13 май, че ще съкрати 8 000 работни места по целия свят. Във финансовия отчет за първото полугодие се казва, че пандемията е „безспорно най-голямата криза, с която се е сблъсквала туристическата индустрия и Tui някога“.

През март Tui получи заем за 1,8 милиарда евро от германското правителство, за да премине през пандемията.

Thyssenkrupp (3000 работни места)

Индустриалният конгломерат Thyssenkrupp обяви на 25 март, че ще съкрати 3000 работни места в стоманеното си поделение в Германия като част от "кризисния пакет" COVID-19.

Групата, която произвежда асансьори и дори подводници, заяви, че е постигнала сделка с мощния германски профсъюз IG Metall за намаляване на 2000 работни места през следващите три години и още 1000 места до 2026 г.

Lufthansa (22 000 работни места)

Германската авиокомпания Lufthansa заяви на 11 юни, че ще съкрати 22 000 работни места заради по-малкото пътувания, причинени от коронавируса. Авиокомпанията заяви, че половината съкращения на работни места ще бъдат в Германия.  Същевременно концернът обяви, че ще намали броя на самолетите в експлоатация с около 100 броя.

"Възстановяването на търсенето в сектора на въздушния транспорт ще бъде бавно в обозримо бъдеще", подчертава концернът, цитиран от DPA.

Продължението на статията може да прочетете на  Investor.bg.