Горанов: Рано е да се мисли за финансиране от МВФ

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета

13:21 | 5 април 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд заради кризата с Covid-19. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредното заседание на бюджетната комисия на Народното събрание, цитиран от БНР.

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от фонда.

Горанов настоя вносителя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да оттегли предложението си:

„Рано е за подобен дебат“, беше категоричен Горанов.

Другото предложение на ГЕРБ е свързано с глобалната програма за облигации, през която страната ни излиза на външните пазари.

Предложено е увеличаване на обема й, но при запазване на лимита на нов държавен дълг от десет милиарда лева през 2020 година.

От своя страна БСП предлага парите за модернизация на армията да бъдат насочени към справяне с последиците от кризата, нанесени от ограниченията заради Covid-19, обяви депутатът от левицата Румен Гечев по време на извънредното заседание за актуализацията на бюджета .

Мярката ще обхване 42 000 души и ще струва 914 млн. лева, обяви Гечев:

„Субсидиите, които предлагаме, са в размер на една минимална работна заплата, в това често и осигуровки за всеки месец от извънредното положение за всички наети на трудов договор в частния сектор към 13 март 2020 година, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск. Второ - субсидии в размер на една минимална работна заплата, в това число и осигуровки за тези самонаети лица, които мога да работят поради извънредни мерки“.

Йордан Цонев от ДПС поиска промени при мярката 60 към 40, при която  държавата ще предостави единствено 60 % от заплатата на работниците в предприятия, които изпитват трудности заради Covid-19, а останалите 40 % от заплатата плюс всички осигуровки остават за сметка на фирмите:

„Частта 60, която държавата поема, държавата да поеме върху тези 60 процента и осигуровките. Виждате, че има реакция негативна срещу това предложение, а то не е лошо предложение - това предложение е анонс на правителството и за съпричастност на бизнеса към този процес. Но мисля, че така ще бъде още по-справедливо“.

ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие, предаде още БНР. 

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта, пише Investor.bg.

Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица” в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите.

Със законопроекта се увеличава капиталът на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Предвижда се формиране на бюджетен дефицит от 3,5 милиарда лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 милиарда лева.