30 нови заразени с коронавирус за денонощие, вече има случай и в Шумен

При трима починали смъртността у нас се определя на 2.1%

08:26 | 21 март 2020
Обновен: 11:58 | 4 юни 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Установени са 30 нови инфектирани с коронавирус за последното денонощие и така общият им брой става 142, съобщи генерал-майор проф. д-р. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. 

В Добрич случаите вече са четири, като те са свързани с контакти в домашна среда. Първи случай на заразен с коронавирус е налице в Шумен, като по информация на щаба неговото заразяване е свързано с посещение в град Банско.

Първите двама заразени пациенти в България от Плевен и един пациен, настанен във Военно-медицинска академия, са вече оздравели и им предстои да бъдат изписани с 30-дневен болничен лист, като за този период ще продължат да бъдат под карантина вкъщи.

"По-голямата част от пациентите са в леко състояния и се лекуват в домашни услвия", каза генерал Мутафчийски. Той обясни, че при трима починали смъртността у нас се определя на 2.1%, а средната възраст на заразените е 42 години.

От щаба съобщиха още, че от днес в България започва производството на 200 броя предпазни шлемове на ден, предназначени за медицинския персонал. 

Считано от днес със заповед на здравния министър се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на открити и закрити места. На входно-изходните пътища на областните центрове ще се проверяват целите на пътуванията на гражданите.

Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване – по здравословни причини, завръщане по настоящ или постоянен адрес, по работа. Това ще се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ, документ за самоличност.

Здравният министър издаде заповед лица до 60-годишна възраст да не посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 ч.