Ори Нив: Затворени комплекси в околностите на градовете дават нови алтернативи

Често обитателите на градските зони страдат от лоша инфраструктура, замърсен въздух и пр., посочва главният изпълнителен директор на Real Estate

13:15 | 28 ноември 2019
Главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Затворените комплекси са сравнително нова тенденция в жилищното строителство в София, която през последните години набира все повече популярност. Разположени в или околностите на столицата, те наподобяват мини градове в града, предлагащи сигурност и удобства „на една ръка разстояние“, които извън границите им често липсват или са недостатъчни – зелени площи, детски градини, площадки за игра.

Само през тази година в София бяха обявени няколко големи проекта за комплекси от затворен тип, като общото между тях е, че залагат на спокойствието далеч от центъра на града и все пак разполагат с бързи транспортни връзки до него. Една от алтернативите на градския шум и пренаселеност е жилищният комплекс River Park на компанията Real Estate Developments.

Разположен край пътя за лифта в столичния квартал „Симеоново“, той включва 352 редови, самостоятелни и къщи близнаци със собствени дворове, а изграждането му ще се осъществи на три фази. Първата ще започне през пролетта на следващата година и  включва 110 къщи, като очакванията са строителството им да приключи в рамките на две години. „Когато придобихме терена от 223 декара преди две години, направихме детайлно проучване на възможностите за застрояване и разгледахме различни сценарии, разбрахме, че имаме възможността да създадем единствен по рода си модерен проект, съставен само от къщи, който да се впише естествено в заобикалящата го природа“, казва главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив.

"Имаме възможност да разположим къщи само на 15% от терена. Останалата част ще бъде запазена за зелени площи, включително дворове за индивидуално ползване, алеи за разходка, спортни съоръжения и детски площадки. Всяка от къщите е планирана, така че да предлага на обитателите си гледки към планината от юг и към града от север", отбелязва той. Комплексът е проектиран по начин, който да осигурява оптимален комфорт на 352 семейства със стотици деца, които ще живеят там и ще създадат общност, казва още Нив.

„Градските зони са пренаселени и често обитателите им страдат от лоша инфраструктура, замърсен въздух, липса на зелени площи наблизо и недостатъчно възможности за децата да играят навън. Новата алтернатива на този начин на живот са затворените комплекси в околностите на града. Те обичайно са проектирани на голяма площ и обединяват различни функиции, така че да отговорят на нуждите на купувачите и да им помогнат да подобрят качеството си на живот, включително чрез осигуряването на спокойна и зелена жизнена среда“, посочва Нив.

Животът в околностите на София обаче често е съпътстван с неудобства като липса на добър градски транспорт и отдалеченост от центъра на града. „За нас повечето от тези проблеми са решени, защото имаме отлична локация. В непосредствена близост сме до спирки на няколко различни линии на градския транспорт, а също и  до планирана станция на метрото", казва Нив.

Повече по темата четете на Investor.bg.