Румен Радев: България да поеме еър полисинга над Северна Македония

Българската подкрепа за влизането на Северна Македония в ЕС не е безусловна, е заявил премиерът Борисов

19:30 | 30 септември 2019
Консултативна среща при президента
Консултативна среща при президента

България да поеме своята роля и отговорност в еър полисинга над Република Северна Македония. Това е предложил президентът Румен Радев на днешната консултативна среща за двустранните отношения на двете страни. Радев е посочил, че София има ресурс и възможности за подобно нещо, което не би натоварило и бюджета.

"Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, както и диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в  носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности, а носенето на дежурство от базата за постоянно базиране не изисква преразход на средства. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план", заяви Радев.

Армията на Северна Македония, която подписа Договор за членство в НАТО, не разполага с ВВС, които да охраняват въздушното пространство над страната и тази задача ще се поеме от останалите й съюзници, вероятно на ротационен принцип.

Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме членството на Северна Македония в Европейския съюз. Позицията ни е ясна - важно е да бъдат приети в ЕС, но да разберат, че това зависи от тях и не може да стане за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща при президента Румен Радев на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз“, предава БТА, цитирана от investor.bg.

На срещата при държавния глава присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, председателите на парламентарните групи с изключение на ДПС. Обсъдена беше ситуацията с наближаващата дата, на която Скопие трябва да получи покана за членство в Европейския съюз.

След 17 октомври, когато в Брюксел ще е срещата за приемане на Северна Македония в ЕС, ще имаме 71 инструмента за спирането на пътя й към ЕС - това са отварянето и затварянето на преговорните глави, уточни Борисов. 

Повече по темата вижте в Investor.bg.