Еврото става по-непостижима цел за България след неубедителния вот

Само 40% от българите подкрепят еврото като единна валута на блока

11:39 | 4 октомври 2022
Автор: Слав Оков и Патрик Донахю
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Слабите шансове на България за съставяне на правителство след неубедителните резултати на изборите може да попречат на целите й за приемане на еврото, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в интервю за Bloomberg.

Въпреки че поддържа целевата дата 2024 г., Пеканов каза, че политическата безизходица може да усложни пътя на България към присъединяване към единната валута. Ден по-рано гласоподавателите създадоха парламент без ясно мнозинство, циментирайки фрагментиран партиен пейзаж на четвъртите избори в балканската нация за по-малко от две години.

„Определено е по-трудно да преминеш през всички процеси в достатъчна степен, ако нямаш стабилно правителство“, каза Пеканов. Политическата нестабилност „слага спирачките на това“, каза той.

Бившият премиер Бойко Борисов спечели изборите, въпреки че политическата изолация на консервативния лидер – който беше отстранен от поста миналата година след масови протести срещу корупцията – означава, че няма ясен път, по който той да състави правителство, напомня Bloomberg.

Кирил Петков, чието седеммесечно управление беше свалено през юни поради вътрешни борби в неговата коалиция, призна поражението си и до голяма степен изключи нова кандидатура за премиерския пост.

Сътресенията оставят празнота, която е запълнена от временното правителство, което няма политическия мандат, необходим на най-бедната членка на Европейския съюз, за ​​да преодолее пречките за приемане на еврото.

С третото най-ниско ниво на дълг в ЕС и история на ниски фискални дефицити, България отговаря на повечето формални критерии за присъединяване към еврозоната. Но банковите проблеми в миналото и скандалите за пране на пари в балтийските страни повишиха скептицизма сред държавите-членки относно приемането на нови членове.

Целите на балканската нация за еврото само ще станат по-сложни без правителство, подкрепено от гласоподаватели, според Капучин Мей, анализатор в Verisk Maplecroft.

„При липсата на силна ръка, която да ръководи икономиката, двуцифрената инфлация, намаляващият икономически растеж и намаляващата обществена подкрепа ще се превърнат в ключови пречки пред присъединяването на България към еврозоната през 2024 г.“, пише Мей в бележка по имейл.

Само 40% от българите подкрепят еврото като единна валута на блока, близо половината от средното за ЕС, според проучване на Евробарометър, публикувано през септември.

Вицепремиерът настоя, че приемането на еврото ще има "всеобхватна" подкрепа в парламента, въпреки че временното правителство има само тесен мандат да прокарва реформи.

"Това е докъдето може да стигне един служебен кабинет”, каза Пеканов. „Нуждаем се от редовен кабинет с дългосрочна визия.“