Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бургас изгражда първата си енергийна общност

инж. Станислав Андреев, управител на ЕнЕфект-Консулт ЕООД, Ивайло Трендафилов, гл. експерт в дирекция „Стратегическо развитие“, Община Бургас

21:34 | 12 юни 2024
Автор: Антония Косева

Изграждането на такъв мащабен проект, който отнема много време, енергия и ресурси поема като инициатива община Бургас – едни от първите градове в страната, престрашили се пред тази крачка в името на едно по-алтернативно и зелено бъдеще. Реализирането на такъв проект и спецификите му коментират инж. Станислав Андреев, управител на ЕнЕфект-Консулт ЕООД и Ивайло Трендафилов, гл. експерт в дирекция „Стратегическо развитие“, Община Бургас в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

Проектът предвижда изграждането на фотоволтаична централа на покрива на плувен комплекс в града. Идеята, от своя страна, е гражданите да се включат по-активно в т.нар. „зелен преход“ като видят ползите, които могат да се генерират от инвестиране в този вид енергия. За реализирането и се привличат частни средства, а според предварителните проучвания тази енергийна общност ще може не само да се самоиздържа, но и да носи дивидент на гражданите, участвали в нея.

Бизнес моделът, който е бил разработен преди започването на проекта показва, че инвестицията ще бъде икономически обоснована, като около 85% от произведената енергия ще бъде използвана на място в обекта, върху който ще се намира и централата. По този начин се избягват и всякакъв вид допълнителни такси за пренос.

В началото на месец юли ще започне официалното набиране на членове, които да се присъединят към енергийната общност. На този етап набирането на хора ще е само за граждани и фирми от Бургас, но с напредване на развитието на проекта се очаква и отваряне към другите общини в страната и желаещите от тях.

„Тези общности и кооперативи дават възможността да се произвежда енергия там, където се ползва. “

Инсталацията се очаква да бъде въведена в експлоатация в началото на 2025 година. Тя предлага и много добри други условия, като намаляването на енергийни разходи в общината, а за хората присъединили се към идеята, тя ще генерира и доход. Изграждането на подобни общности дава възможността на държавата да спести от излишни такси за пренасяне и евентуални загуби на енергия.

 

Имат ли общините достатъчно експерти за осъществяване на енергиен преход? Има ли интерес от гражданите към такъв вид проекти?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате тук