Пат Туми: Администрацията на Байдън е продължение на Тръмп

Пат Туми, член на Банковата комисия в Сената на САЩ

15:30 | 24 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво е Решението Туми на републиканците, които ще поемат Камарата и евентуално и Сената, а може би и Белият дом?

Две неща ще кажа. По време на локдауна през 2020г заради пандемията, можем да кажем, че загубихме около 2 трлн долара икономическа активност.

Изкопахме дупка за 2 трлн долара и я напълнихме с 6 трлн долара разходи. Повишихме търсенето далеч над предишното ниво в момент, когато предлагането е възпрепятствано.

Междувременно Фед налива още масло в огъня. Започна още от локдауните в пандемията. И продължи с извънредните политики дълго време след като мина извънредното положение.

Фед накрая разбра вица и направи голям завой. Сега иска да оправи работата. Ще трябва да спрем дивото харчене, което тече в момента.

Повече от сигурен съм, че в Сената на САЩ вие сте най-гъвкавия и динамичен ум по въпросите на икономическата динамика, финансовата динамика, валутните суапове и дериватите. Как обяснявате на републиканците, които пазят статичната визия от 50-те, че трябва да са по-гъвкави и по-динамични, за да градят и развиват тази страна?

Трябва да им отдадете заслуженото на моите колеги-републиканци, отколкото да ги наричате възрастни хора от 50-те.

Но президентът Тръмп отчаяно иска да се върне в едни други времена.

Мисля, че президентът Тръмп иска да измисли изобщо някакво ново време. Сега той не е президент и партията би трябвало да не слуша икономическите му съвети.

Доколкото знаем, той имаше огромен успех. Данъчната реформа беше изключително силно насочена към ръста. Много конструктивна.

Даде ни най-добрата икономика в живота ми преди да ни удари пандемията.

Но президентът сгреши от самото начало в търговията.

Така че нещата са смесени.

Не го слушам и не вярвам колегите ми да го правят. Ние имаме по-добра основа.

Казахте, че силно се е объркал в областта на търговията. Съгласен ли сте тогава с президента Байдън, че евентуално трябва да паднат някои от митата от Китай?

Проблемът е, че президентът Байдън продължава изцяло посоката на администрацията на Тръмп в търговията.

Вижте единствения договор за свободна търговия при Тръмп – предоговаряне на Нафта по начин, който да омаловажи търговията. Това преди не е правено.

Президентът Байдън – нито едни преговори за свободна търговия, вече година и половина от мандата му.

Той не вдигна всички мита от Китай, съпротивлява се за митата по 3.01. Така че администрацията на Байдън е продължение на администрацията на Тръмп в търговията.

Дали вашите републикански колеги ще се съгласят с вас? Че тези мита от ерата на Тръмп трябва да се премахнат?

Мисля, че някои искат, други не. Това се превърна в разделителна линия сред републиканците. А имаше много широк консенсус сред републиканците в полза на търговията, на разширяването й, на договорите за свободна търговия.

Това намаля.

И имаме търкания и от другата страна. Предишните президенти-демократи, било Барак Обама или Бил Клинтън бяха за търговията.

Това го загубихме вече. Загубихме консенсуса за търговията.