Най-важен за един брокер е моралът

Полина Пеева, управител на Триарх Естейт, Имот: Взет или нает, 05.12.2022

11:22 | 6 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Един брокер трябва да има много висок морал, защото разполага с много лична информация за хората. Той трябва да е много честен, много откровен с клиентите си и да е истински заинтересован от хората – какво още може да им даде, как да ги улесни, как да получат най-добрите условия по дадена сделка. Брокерът, независимо от коя страна на сделката е, трябва да работи за интереса на клиентите си на 100%. Това заяви Полина Пеева, управител на Триарх Естейт, в подкаста „Имот: Взет или нает“ с водещ Снежана Стойчева.

По думите на Пеева основен проблем в работата на брокера е липсата на регулации. Тя изтъкна още липсата на информация за реално сключените сделки, липсата на ексклузивни договори и фактът, че голяма част от работещите в сферата нямат необходимото образование като основни предизвикателства.

„Все още има брокери, които нямат представа от конструкцията на сградата, не могат да разчитат архитектурен строеж“.  

Според Пеева изминалите години, и по-конкретно коронакризата, са се оказали всъщност добро време за брокерите, прилагащи добрите практики в работата си.

„Когато хората наистина ти вярват, за тях твоето мнение става изключително важно в тези моменти… Ситуацията, която се случи с Covid, беше време за взимане на по-голям пазарен дял. Хората с добри практики изпъкват в тези моменти”.

През предстоящата 2023 г. Пеева очаква забавяне на имотния пазар в порядъка на 5-10% - нищо драматично.

„Не ни очаква страшен Апокалипсис. Със сигурност ще има стягане, забавяне на пазара, но случилото се през последната година е прекалено. Пазарът беше страшно активен и цените бяха страшно високи – нещата бяха извън контрол. Ръстовете на цените бяха стресиращи за хората“, каза още гостът. 

Повече по темата слушайте в подкаста.