Активен пазар на градски и селски имоти

Младен Митов, анализатор в агенция за недвижими имоти "Явлена", Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села, Имот: взет или нает, 23.05.2022

15:25 | 23 май 2022
Обновен: 18:22 | 23 май 2022
Автор: Николета Рилска

В този епизод на подкаста „Имот: взет или нает“ с водещ Снежана Стойчева  ще разгледаме пазара на недвижими имоти в София през последните две години – ще продължат ли да растат цените, какви имоти се предпочитат от купувачите, защо повече от 200  хиляди са новите жители в българските села за две години, кои са причините за този интерес към селски къщи. Участници в разговора са анализаторът Младен Митов и Борислав Борисов – от Асоциацията на българските села.

Очаква се пазарът на жилищни имоти в София постепенно да навлезе в плато, което е закономерен процес след ръста на цените. Какво ще се случи обаче никой не може да знае със сигурност, имайки се предвид новата геополитическа ситуация, новия конфликт, който неминуемо ще повлияе на пазара. Възможно е и повишаване на лихвените проценти, което е един от начините за туширане на огромната инфлация. Това заяви Младен Митов, анализатор в  агенция за недвижими имоти "Явлена".

Митов отбеляза, че за периода януари-март 2022 г. цените на имотите в София се повишават с между 2,5-3%, в Пловдив и Варна – с 5%, в Бургас – с около 1,5%, а в Стара Загора има задържане.

„Купувачите започват да проявяват все повече мисъл и разум, не купуват на всяка цена. Намалява активността по отношение на търсенето и се наблюдава даже отказ от кредити, които вече са уредени със съответните търговски банки. Всички страни на пазара осъзнават тази необикновена ситуация“.

Митов коментира динамиката на цените на имотния пазар в София през последните две години (2020-2021 г.).

„Динамиката при цените на жилищата е само и единствено нагоре. В рамките на две години средният ръст на цените е 29%... Успокоително е, че средната работна заплата е нараснала с 27%, което поддържа общо взето ръста на двата показателя в един баланс. Докато имаме близост или изпреварващ ръст на работната заплата, се надяваме да няма сериозни трусове на пазара на жилища“.

По думите на госта водещо е търсенето на двустайни и тристайни апартаменти, а в периода една трета от сделките са с ново строителство. Той отбеляза, че през първото и второто полугодие на 2020 г. основно са се сключвали сделки на имоти с акт 15 или въведени в експлоатация. През второто полугодие на 2021 г. обаче по-голямата част от продадените жилища са „на зелено“, тъй като пазарът се изчерпва и купувачите се обръщат към сгради на по-ранен етап.

„Тук вече възникват въпросът и рискът как ще се развие оттук насетне пазарът и доколко инвестицията на зелено е добра в този момент“. 

Митов коментира и достъпността на жилищата в София. Той посочи, че агенцията е направила изчисления на база на средната работна заплата в столицата след удръжките спрямо средната цена на жилищна площ, от които става ясно, че са необходими 14-15 години при тези цени за закупуване на жилище.

По отношение на пазара на наеми, които беше ударен от пандемията, експертът отбеляза, че се наблюдава възстановяване.

„Пазарът лека полека се възстановява, обстановката е стабилна. Двустайните и тристайни жилища са най-предпочитани от гледна точка на наемателите“.

Междувременно интересът към имоти в българските села се радва на исторически ръст. През 2020 г. в селата с постоянна регистрация са се преместили над 95 хиляди жители, следващата година – над 108 хиляди души. Това посочи Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Около 90 хиляди души се очаква да се преместят в селските региони през тази година. Най-голям е потокът от големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново“.

По данни на асоциацията – около 70% са местещите се от градовете, а емигрантите от чужбина – около 27%. Има 3%, които се местят от село на село, ако не са случили в избора си.

„На село в момента се местят да живеят не хора, които поради социално-икономически причини търсят по-евтин начин на живот, а напротив“, изтъкна Борисов.

По негови думи зад тази тенденция стоят страхът от необичайните ситуации; процесът по промяна, който е проявен най-вече сред българските емигранти; и осъзнаването на приоритетите в живота.

Борисов разказа, че асоциацията има менторска програма в помощ на хора, които се насочват към селските региони, към която имат интерес много служители на ръководни позиции, търсещи нов начин на живот.

„Търсенето на качествени имоти в селските региони е над 5 пъти по-голямо от предлагането, дори въпросът за цената не е приоритетен… Основно се търсят готови за нанасяне къщи, дефицитът е огромен... Има региони, в които търсенето десет пъти надвишава предлагането. Това са предимно добре развитите областни центрове“.

„Търсят се нови еднофамилни къщи, къщи в жилищни комплекси или напълно реставрирани къщи и запазена архитектура“, посочи още Борисов.

Като интересен факт той отбеляза, че доскоро Арбанаси оглавяваше класациите за най-скъпо село у нас, докато някои села около София, в близост до Витоша, вече го изпреварват.

Целия разговор слушайте в подкаста.