Путин е искал да се присъедини към НАТО в началото на своето управление

Бившият ръководител на НАТО Джордж Робъртсън заяви, че руският президент не е искал да чака на опашка със „страни, които нямат значение“

09:27 | 4 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Владимир Путин искаше Русия да се присъедини към НАТО, но не искаше страната му да преминава през обичайния процес на кандидатстване и да стои наред „с много държави, които нямат значение“, според бивш генерален секретар на трансатлантическия алианс.

Джордж Робъртсън, бивш министър на отбраната на Великобритания, който ръководеше НАТО между 1999 и 2004 г., каза, че на първата им среща Путин е направил ясни знаци, че иска Русия да бъде част от Западна Европа.

„Те искаха да бъдат част от този сигурен, стабилен проспериращ Запад, от който Русия стоеше настрани по това време“, каза той.

Робъртсън припомни ранна среща с Путин, който стана руски президент през 2000 г. 

„Путин каза: „Кога ще ни поканите да се присъединим към НАТО?“ И аз казах: „Е, ние не каним хората да се присъединят към НАТО, те кандидатстват за присъединяване към НАТО.“ И той отвърна: „Е, ние не стоим на опашка с много държави, които нямат значение.“

Разказът на Робъртсън отговаря на това, което Путин каза на покойния Дейвид Фрост в интервю за Би Би Си малко преди да встъпи в длъжност като руски президент преди повече от 21 години. Путин каза на Фрост, че няма да изключи присъединяването към НАТО, „ако и когато възгледите на Русия се вземат предвид като тези на равноправен партньор“.

Той каза на Фрост, че му е трудно да си представи НАТО като враг. „Русия е част от европейската култура. И не мога да си представя собствената си страна в изолация от Европа и това, което често наричаме цивилизован свят.”

Коментарите на лорд Робъртсън за подкаста One Decision, който е воден от Мишел Косински, бивш журналист на CNN, и сър Ричард Диърлов, бивш ръководител на британското разузнаване MI6, подчертават как светогледът на Путин се е развил по време на неговите 21 години (почти) непрекъснато управление на Русия.

След уличните протести на Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Путин стана все по-подозрителен към Запада, който обвинява за финансирането на продемократични неправителствени организации. 

Той беше допълнително разгневен от продължаващата експанзия на НАТО в Централна и Източна Европа: Румъния, България, Словакия, Словения, Латвия, Естония и Литва избраха да се присъединят към алианса през 2004 г.; Хърватия и Албания последваха през 2009 г. 

На Грузия и Украйна беше обещано членство през 2008 г., но останаха извън нея.