Идва собствената метавселена на Microsoft с аватари, PowerPoint и Teams

Планът на Microsoft се основава на технологията Mesh за много по-сложните виртуални взаимодействия на различни видове хардуер

13:42 | 3 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Microsoft
Снимка: Microsoft

Ако се притеснявате, че метавселената ще бъде само забава и игри, не се страхувайте: Microsoft Corp. също разработва идеята и в нея ще има PowerPoint и Excel.

Microsoft направи първата си стъпка към въвеждането на метавселената в офиса в знак, че някои от най-големите технологични компании виждат смесването на дигиталния и физическия свят като една от най-важните нови тенденции в компютрите.

Американският софтуерен гигант заяви, че през първата половина на следващата година потребителите на неговия софтуер за сътрудничество Teams ще могат да се появяват като аватари - или анимирани карикатури - във видео срещите. Отдалечените работници също ще могат да използват своите аватари, за да посещават виртуални работни пространства, които евентуално ще включват копия на офисите им.

Първите стъпки на Microsoft за смесване на виртуалния и физическия свят са скромни в сравнение с експанзивната визия, която Facebook представи миналата седмица, когато промени корпоративното си име на Meta, за да отрази новия си фокус върху метавселената.

Планът на Microsoft обаче се основава на основната технология, известна като Mesh, която разкри по-рано тази година, за да обработва много по-сложни виртуални взаимодействия на различни видове хардуер - от компютри до слушалки за виртуална реалност. Освен това ръководителите на Microsoft казаха, че виждат навлизането на лични аватари като първа стъпка в напредъка, при който работниците ще стават все по-комфортни с новите форми на виртуално взаимодействие, които може да им изглеждат чужди сега.

„С 250 милиона души по света, които използват Teams, въвеждането на аватари ще бъде първият истински елемент на метавселената, който изглежда реален“, каза Джаред Спатаро, ръководител на Teams.

"Метаверсията" на Teams е в процес на тестване и ще бъде достъпна през първата половина на 2022 г. Клиентите ще могат да споделят Office и PowerPoint файлове и функции във виртуалния свят.

„Тази пандемия направи търговската употреба на виртуалния свят много по-реалистична, въпреки че понякога потребителскаат част изглежда като научна фантастика“, каза главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в интервю за Bloomberg. Самият Надела е използвал технологията, за да посети отделение за COVID-19 в болница във Великобритания, производствен завод на Toyota и дори международната космическа станция, каза той.

Общественото възприятие за метавселената – като футуристичен свят, в който хората пресъздават целия си живот онлайн – все още е далеч. Но бизнес приложенията започват да са достъпни сега, каза Надела.

Accenture използва софтуера на Microsoft, за да създаде „цифров близнак“ на централата си, за да провежда ориентации за нови служители по време на пандемията. Консултантската фирма е организирала повече от 100 подобни събития, достигайки до над 10 000 служители, каза Джаред Спатаро.

Anheuser-Busch InBev създаде копия на своите пивоварни операции и верига за доставки, които са синхронизирани с действителните съоръжения и се основават на актуална информация. Системата позволява на пивоварите да се адаптират към променящите се условия и помага на операторите да поддържат опаковъчните машини работещи. Microsoft иска да продава повече облачен софтуер, който позволява на клиенти, вариращи от търговци на дребно до производители, да правят това.

„Можете например да посетите магазин Best Buy в метавселената“ и да разглеждате витрини и устройства, каза Спатаро. „Ако се замислите, един уебсайт също не е много добре свързан с физическата част на това, което преживяваме."

За тази цел Microsoft също представи продукт, наречен Dynamics 365 Connected Spaces, във вторник. Това ще позволи на хората да се движат и да си взаимодействат в търговските и фабричните пространства.

Докато Microsoft започва с корпоративните приложения за метавселената, очаквайте нейната платформа за игри Xbox да има по-голямо участие в бъдеще, каза Надела.

„Можете абсолютно да очаквате от нас да правим неща в игрите“, каза той. „Ако вземете Halo като игра, това е метавселена. Minecraft е метавселена, както и Flight Sim. В известен смисъл те са 2D днес, но въпросът е, можете ли сега да го пренесете в пълен 3D свят и ние абсолютно планираме да го направим."

Приложенията за метавселена на Microsoft ще работят с Oculus, произвеждани от Meta Platforms Inc., (до миналия месец - Facebook). Но все още не е ясно как ще могат да се свързват платформите на различните компании за метавселената. Ако, да речем, Надела и Зукърбърг искат да се срещнат в метавселената, ще трябва ли да изберат или Teams на Microsoft, или работната стая на Horizon на Meta?

На конференцията Ignite Microsoft също обяви:

    Azure OpenAI, облачна услуга, която позволява на клиентите – засега само с покана – да използват мощните модели на база изкуствен интелект на системата
    Нови функции на Teams за работа и чат с потребители и групи извън определена корпоративна мрежа
    Loop, ново приложение, което работи в различни програми, за да събира файлове, връзки и данни от други приложения в едно работно пространство.

Microsoft обяви и, че пуска нови технологии, които целят да накарат нейните облачни услуги да работят с центрове за данни, които компанията не притежава, включително облачните центрове за данни на нейните конкуренти.

По думите на директори на Microsoft и анализатори стратегията е особено важна за растежа на пазара на инфраструктура с изчислителни облаци, който Gartner прогнозира, че ще достигне 64,3 млрд. долара и на който Microsoft е втора след пазарния лидер Amazon Web Services. Миналата седмица Microsoft обяви, че приходите ѝ от Azure, основното ѝ облачно предложение, са нараснали с 48% - резултат, който помогна за изпреварването на Apple като най-високо оценена публично търгувана компания в света.

Стратегията на Microsoft включва промени в най-успешните облачни софтуерни услуги, като инструментите за бази данни, така че да могат да работят в собствените ѝ центрове за данни, в тези на клиенти и дори в тези на конкуренти като Amazon.