Петролът и газът поевтиняха след сигнали от Иран и Русия

САЩ обявиха изненадващ ръст в запасите си от суров петрол

09:59 | 28 октомври 2021
Обновен: 10:20 | 28 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола паднаха, след като Иран каза, че преговорите със световните сили за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г. ще се възобновят преди края на следващия месец. В същото време САЩ обявиха изненадващ ръст в запасите си от суров петрол.

Заместник-министърът на външните работи Али Багери Кани, който води преговорите за Иран, каза, че датата ще бъде обявена следващата седмица. Коментарът му в сряда дойде, след като се срещна със заместник-пратеника на Европейския съюз за външните работи Енрике Мора в Брюксел.

Представители на САЩ заявиха, че ще обсъдят Иран с европейските съюзници на срещата на Г-20 в Рим този уикенд. Вашингтон е ангажиран с „дипломатически път напред“, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки. 

Някои петролни търговци бяха изненадани, че преговорите, спрени от юни, могат да започнат отново през ноември. Въпреки че преговорите може да се проточат с месеци, анализаторите очакват Иран да може бързо да увеличи производството на суров петрол, ако има сделка и САЩ отменят санкциите върху износа си.

Суровият петрол Brent падна с с 1,22% до 83,55 долара за барел, след като в по-ранните часове достигна двуседмично дъно от 82,32 долара за барел, спадайки с 2,1% спрямо цената при затваряне на предходната сесия. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 1,11% до 81,74 долара за барел, възстановявайки се частично от по-ранното понижение в стойността до 81,27 долара за барел.

Петролните търговци не са очаквали ядрените преговори да се възобновят веднага следващия месец, според Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. Банката изчислява, че Иран може да увеличи дневното производство на петрол до средно 3,2 милиона барела през първата половина на 2022 г. Това би било нарастване от около 2-2,5 милиона барела на ден сега.

цени WTI

Запасите от суров петрол в САЩ нарастват с 4,3 милиона барела през миналата седмица, съобщи Министерството на енергетиката, като това е повече от двойно спрямо прогнозата на анализаторите за ръст от 1,9 млн. барела.

„Силното“ нарастване на запасите се случва „на фона на голям скок в нетния внос на суров петрол и все още бавната преработка в рафинериите“, споделят в бележка до клиенти анализатори от Citi Research.

Междувременно европейските фючърси за природен газ паднаха след сигнали от Русия, че доставките може да се увеличат следващия месец. Руският президент Владимир Путин нареди в сряда на "Газпром" да се съсредоточи върху запълването на своите европейски складове от 8 ноември, ден след като приключи процеса в Русия. 

цени газ

Референтният холандски газ за доставка следващия месец спадна с цели 9,6% до 78,5 евро на мегаватчас до 9 часа сутринта в Амстердам, след като затвори по-ниско в сряда. Това не е първият път, когато изказвания на руския президент понижава цените.

Фокусът на Русия върху възстановяването на вътрешните газови запаси, съчетан с ниските нива на съхранение в обектите на "Газпром" в Европейския съюз, се превърна в основна грижа на пазара на континента, който се бори с енергийния спад и високите цени.

Европа започна отоплителния сезон с най-ниските запаси от повече от десетилетие, тъй като Русия поддържаше ограничения на доставките, докато конкуренцията с Азия за товари от втечнен природен газ остава интензивна.