Французите са все по-притеснени от инфлацията половин година преди изборите

Някои семейства казват, че намаляват покупката на хранителни стоки, зареждат автомобилите си по-малко и използват отоплението по-пестеливо

12:45 | 27 октомври 2021
Обновен: 12:46 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френското потребителско доверие през октомври спадна под дългосрочната си средна стойност в сряда, тъй като домакинствата се притесняват от въздействието на покачващите се цени върху способността им да спестяват в бъдеще.

Шест месеца преди президентските избори, данните ще бъдат разгледани внимателно от правителството, което през последните седмици се опита да ограничи цените на електроенергията и да помогне на семействата с по-ниски доходи да плащат сметките за отопление през зимата и да се справят с инфлацията.

Официалната статистическа агенция INSEE заяви, че потребителските настроения са паднали с 2 пункта до 99 през октомври от 101 през септември. Четиринадесет анализатори, анкетирани от "Ройтерс", прогнозираха запазване на нивото от 101 за октомври.

Растящите цени на енергията доведоха до повишаване на инфлацията в Европа. Премиерът Жан Кастекс миналата седмица обяви безвъзмездна от 100 евро, за да помогне на семействата с по-ниски доходи да смекчат болката от покачващите се цени на газа, електричеството и бензина.

Безвъзмездната помощ беше в допълнение към разширяването на ваучерната схема на Франция за подпомагане на домакинствата с техните разходи за отопление през студените зимни месеци и ограничаване на тарифите за електроенергия.

Въпреки това някои семейства казват, че намаляват покупката на хранителни стоки, зареждат автомобилите си по-малко и използват отоплението по-пестеливо, за да свързват двата края.

Данните на INSEE показаха рязък спад (-9 пункта) в увереността на домакинствата в способността им да спестяват и по-умерено намаляване на настроенията относно бъдещите им перспективи.

На по-положителен фронт за президента Еманюел Макрон, опасенията на потребителите относно безработицата отново спаднаха силно, тъй като икономиката се възстановява от пандемията от COVID.