Хранилищата на "Газпром" са пълни, Путин обеща газ с пускането на "Северен поток 2"

Европейските запаси имат липса от около 14 млрд. куб. м. газ, включително 8 млрд. куб. м. в съоръжения, свързани с "Газпром"

08:27 | 22 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Капацитетът на хранилищата на "Газпром" в Русия е почти запълнен, което дава на държавния газов гигант свобода на действие да увеличи износа тази зима, твърдят официални лица и експерти от индустрията, потенциално окуражаващи новини за Европа, която се бори нарастващите цени на електроенергията.

Русия, чието производство и износ на газ за Европейския съюз вече са близо до рекордни стойности, заяви миналата седмица, че трябва да приключи с пълненето на собствените си запаси за съхранение на газ, преди да може да увеличи доставките на спот пазара на Европа.

Министърът на енергетиката Николай Шулгинов заяви в сряда, че вътрешното съхранение на газ е запълнено на 97%, без да разкрива конкретната цифра. Роналд Смит, старши анализатор на петрол и газ в руската брокерска компания BCS, изчислява, че съхранението възлиза на около 69 милиарда кубически метра (bcm), близо до публично оповестеното целево ниво за запълнен капацитет на компанията от 72,6 милиарда кубически метра.

Пазарите на газ в Азия и Европа скочиха до небето тази година, като спот цените на газовия хуб в Нидерландия се повишиха с 365% от началото на годината, подхранвани от ниските запаси и нарастващото търсене, докато икономиките се възстановяват от кризата с COVID-19.

Това постави "Газпром", най-големият доставчик на газ в Европа, в невероятна позиция, като износът на компанията нарасна с 13%, а производството - със 17% от началото на годината.

Бившето съветско министерство на газа, което стана държавна компания през 90-те години, управлява мрежа от 23 места за съхранение на газ на различни места; от изоставени газови находища до солни мини, осигуряващи между 20% и 40% от всички битови доставки през отоплителния сезон.

Ако хранилищата са пълни до 1 ноември, тогава "за разлика от Европа, Русия ще започне сезона на здравословно ниво на съхранение и може да има известна гъвкавост, за да увеличи продажбите на газ за Европа", каза Марина Циганкова, анализатор от Refinitiv.

„Въпросът е дали "Газпром“ иска да го направи, преди "Северен поток 2“ да бъде сертифициран“, каза тя.

Срещу подводния газопровод от Русия до Германия се противопоставят редица страни, включително Украйна и Полша, тъй като може да ги лиши от транзитни такси.

Макар да е завършен и да се пълни с техническа газ, "Северен поток 2" очаква разрешение от Германия, преди да може да започне да транспортира доставки.

Путин: Започваме продажбите веднага след одобрението

Русия може да започне доставките на природен газ за Европа по газопровода „Северен поток 2“ веднага щом получи зелена светлина от Германия, заяви президентът Владимир Путин в четвъртък, обвинявайки енергийната политика на ЕС за газовата криза и рекордно високите цени.

„Ако утре германският регулатор подаде разрешение за доставки, доставките от 17,5 милиарда кубически метра ще започнат вдругиден“, каза Путин пред телевизионен форум.

Базираният в Швейцария оператор на "Северен поток 2" заяви в понеделник, че е напълнил първата линия на газопровода с "технически" газ.

Путин каза, че Русия е на път да завърши запълването на втората линия на подводния газопровод в средата до края на декември.

Русия заяви, че "Северен поток 2", който трябва да удвои годишния капацитет на Москва за износ на газ в Балтийско море до 110 милиарда кубически метра, може да осигури облекчение на европейския газов пазар.

Следете прогнозата за времето

Европейските запаси имат липса от около 14 млрд. куб. м. газ, включително 8 млрд. куб. м. в съоръжения, свързани с "Газпром", отчасти поради това, че компанията резервира само част от експортния капацитет през Украйна и Полша, каза Дмитрий Маринченко, старши директор в рейтинговата агенция Fitch.

„До края на годината Русия вероятно би трябвало да може да осигури поне допълнителни 5-10 млрд. куб. м. Ноември би бил подходящ момент за увеличаване на доставките, тъй като през декември собственото потребление на Русия ще се увеличи“, каза той.

Русия заяви, че ще даде приоритет на вътрешния си пазар пред износа и доставките на "Газпром" на вътрешния пазар вече са се увеличили със 17% досега тази година, или с 26 млрд. куб. м. - равно на това, което Полша консумира годишно.

Но дори при температури, по-ниски от обичайните в цяла Русия миналата година, които според прогнозите на "Газпром" може да се повторят през този отоплителен сезон, компанията използва само 60,6 милиарда кубически метра от хранилищата у дома, оставяйки други 12 милиарда кубически метра под земята недокоснати.

Въпреки това Смит от брокерската компания BCS предупреди, че руското време и влиянието му върху вътрешното потребление могат да играят роля в експортните планове на "Газпром".

"Способността на "Газпром" да изнася за Европа ще зависи силно от руското време. Септември беше студен, а октомври не изглежда топъл", каза той.

И дори ако Русия увеличи доставките, е малко вероятно това да окаже непосредствено влияние върху европейските спот цени, казват анализатори от базираната в Швеция банка SEB, тъй като цените на европейския газов пазар са свързани с глобално определената цена на LNG.

"Виждаме, че повече природен газ от Русия само би успокоил малко нервите - и че TTF все още ще зависи от глобалната цена на втечнен природен газ както сега, за предстоящата зима, така и през следващите години", каза SEB.