НАСА ще изследва за първи път троянските астероиди на Юпитер

Троянските астероиди представляват две големи струпвания от космически скали, които според учените са останки от първичен материал, който е образувал външните планети на Слънчевата система

10:31 | 16 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В събота НАСА ще стартира първата по рода си мисия, наречена "Люси", за изследване на Троянските астероиди на Юпитер. Те представляват две големи струпвания от космически скали, които според учените са останки от първичен материал, който е образувал външните планети на Слънчевата система, пише Reuters.

Космическата сонда се очаква да излети от военновъздушната станция Кейп Канаверал във Флорида в 5:34 ч. местно време. Ако всичко върви по план, експедицията ще продължи 12 години, като през това време ще бъдат изследвани рекорден брой астероиди. Това е първата мисия, която ще изследва троянците, които представляват хиляди скалисти обекти, обикалящи в два роя около Слънцето - един пред пътя на гигантската планета Юпитер и един зад него.

Смята се, че най-големите известни троянски астероиди, кръстени на воините от гръцката митология, са с диаметър до 225 километра. Учените се надяват, че прелитането на сондата в близост до 7-те астероида ще даде нови улики за това как са се образували планетите в Слънчевата система преди около 4,5 милиарда години и какво е оформило сегашната им конфигурация.

Смята се, че са богати на въглеродни съединения. Астероидите дори могат да дадат нова представа за произхода на органичните материали и живота на Земята, каза НАСА.

"Троянските астероиди са останки от ранните дни на нашата Слънчева система“, каза главният изследовател на мисията Харолд Левисън от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо. В историята на космическите изследвания нито една друга научна мисия не е проектирана да изследва едновременно толкова много различни обекти, които обикалят около Слънцето.

Освен троянците, "Люси" ще извърши прелитане над астероид в главния астероиден пояс на Слънчевата система, наречен Доналд Джохансон. Сондата „Люси“ ще промени историята на космическите полети. Според НАСА това ще бъде първият космически кораб, който ще се върне в околностите на Земята от външната Слънчева система.

Сондата ще използва ракетни двигатели за маневриране в космоса и два закръглени слънчеви масива, всеки с ширината на училищен автобус, за презареждане на батерии, които ще захранват инструментите, съдържащи се в много по-малкия централен корпус на космическия кораб.