Петролът надмина $80 и няма признаци за намаляване на търсенето

Водещият показател за суров петрол се повиши за шести ден и достигна най -високото ниво от октомври 2018 г

08:58 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът Brent надхвърли 80 долара за барел на фона на признаците, че търсенето ще продължи да изпреварва предлагането, изчерпвайки запасите на фона на световната енергийна криза.

Водещият показател за суров петрол се повиши за шести ден и достигна най -високото ниво от октомври 2018 г., докато West Texas Intermediate също продължи да се покачва. Последният възход на петрола дойде на фона на поредицата от бичи прогнози за цените от банките и търговците, по-нататъшните ръстове в цената на природния газ и спекулациите, че енергийната индустрия не инвестира достатъчно в изкопаеми горива, за да поддържа запасите на сегашните нива.

Петролът скочи тази година, тъй като вакцинацията срещи коронавируса подпомагна търсенето на енергия, стимулирайки спада в запасите в САЩ. Драматичното покачване на цените на природния газ предизвика залози, че това ще има ефект и върху петрола, докато потребителите търсят алтернативи.

цени петрол

Trafigura Group, една от най-големите световни търговски къщи, е сред тези, които прогнозират по-високи цени на петрола.

„Изглежда, че възходът на петрола все още продължава“, казва Джон Дрискол, главен стратег в JTD Energy Services Pte. „Основите все още са доста убедителни, търсенето се възстановява. Просто още не виждам никакви доказателства, че ръстът е завършил."

Докато търсенето в световен мащаб се е увеличило, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, облекчават ограничаването на предлагането доста предпазличо. По-късно във вторник ОПЕК ще публикува своите световни прогнози за петрола, в които ще бъдат представени подробно възгледите на групата относно основите на пазара.

Цени:


Brent за ноемврийско уреждане добави 0,8% до 80,19 долара за барел на борсата ICE Futures Europe в 12:10 часа в Сингапур. По-рано цените се повишиха до 80,35 долара.

WTI за доставка през ноември нарасна с 0,9% до 76,10 долара за барел на Нюйоркската стокова борса.

Търсенето на суров петрол може да нарасне с 500 000 барела на ден, тъй като високите цени на газа налагат смяна на енергийните източници, каза в бележка анализаторът Вивек Дар от Commonwealth Bank of Australia. Това би затегнало допълнително пазарите, особено докато ОПЕК+ предлага само "консервативни" увеличения в предлагането, каза Дар. Във вторник цената на американският природен газ отново се повиши.

Изтеглянето на количества от стартегическите запаси на страните е „най-голямото в историята“ и ОПЕК+ не може да възстанови баланса на пазара, заяви Goldman Sachs Group Inc. в бележка по-рано тази седмица. Дефицитът „няма да се промени през следващите месеци, според нас, тъй като неговият мащаб ще надхвърли както желанието, така и способността на ОПЕК+“, се казва в нея.

Очаква се глобалното потребление на петрол да се върне към нивата преди пандемията през третото тримесечие на 2022 г., според BP Plc. Очаква се средното увеличение на търсенето да е 3,8 милиона барела на ден на годишна база, заяви в интервю президентът на BP Сингапур Юджийн Леонг.