Консерваторите на Меркел са с исторически слаб резултат, равни по сили със SPD

Изборите противопоставиха Армин Лашет от CDU срещу Шолц, финансовия министър в "голямата коалиция" на Меркел

21:20 | 26 септември 2021
Обновен: 08:41 | 27 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските консерватори CDU/CSU и техните съперници социалдемократите SPD са с практически еднакви резултати на националните избори в неделя, показаха изходните анкети, оставяйки широко отворен въпроса кой от тях ще ръководи следващото правителство, след като Ангела Меркел се готви да се оттегли след 16 години на власт.

Блокът на CDU/CSU спечели 25% от гласовете, което е най-слабият им резултат в следвоенните федерални избори е и наравно с лявоцентристката социалдемократска партия (SPD), показа екзит пол на телевизионния оператор ARD. Анкетата на Forschungsgruppe Wahlen за телевизионния оператор ZDF поставя SPD и кандидата им за канцлер Олаф Шолц на 26%, а CDU/CSU - на 24%.

"SPD се завръща. Ние сме там, където принадлежим", каза генералният секретар на SPD Ларс Клингбейл малко след първите резултати. Той каза, че социологическите проучвания показват, че SPD и нейният кандидат за канцлер Олаф Шолц имат мандат да управляват.

Генералният секретар на CDU Пол Зиемиак каза пред ARD след публикуването на тяхната анкета: "Това боли".

Вниманието сега ще се насочи към неофициалните дискусии - вероятно със Зелените, на 15%, и либералните Свободни демократи (FDP), на 11% - последвани от по-официални коалиционни преговори, които биха могли да отнемат месеци, оставяйки Меркел начело като служебен канцлер.

Германия избори

„Тук ще става въпрос за сключване на сделки между множество играчи и няколко варианта изглеждат възможни“, каза Карстен Никел от Teneo, консултантска служба за политически риск. "Разговорите могат да отнемат известно време."

Медиите в страната предупреждават, че резултатите може да не отразяват точно гласуването, защото рекордно много хора са пуснали бюлетина по пощата.

Шолц все пак изглежда към момента най-вероятният нов канцлер на Германия. Независимо, че прогнозите дават на SPD изравнен резултат със CDU/CSU, кандидатът на консерваторите Армин Лашет е в пъти по-непопулярен сред германците и трудно ще може да настоява той да наследи Ангела Меркел начело на федералното правителство.

"Това е дълга изборна вечер със сигурност," каза самият Шолц малко след обявяването на резултатите. "Още по-сигурно обаче е, че много граждани са отбелязали SPD в бюлетината, тъй като искат да има промяна в правителството. Искат и следващiят канцлер да се казва Олаф Шолц."

Меркел е на власт от 2005 г., но планира да се оттегли след изборите, превръщайки гласуването в края на една цяла ера за Германия и събитие, което да определи бъдещия курс на най-голямата икономика в Европа.

merkel laschet

Изборите противопоставиха Армин Лашет от CDU срещу Шолц, финансовия министър в "голямата коалиция" на Меркел, който спечели и трите телевизионни дебати между водещите кандидати.

След предизборната кампания, фокусирана върху вътрешните работи, съюзниците на Берлин в Европа и извън нея може да се наложи да чакат месеци, преди да видят дали новото германско правителство е готово да се ангажира с външни въпроси, доколкото им се иска.

Скандалът между Вашингтон и Париж за споразумението Австралия да купи американски вместо френски подводници постави Германия в неудобно положение между съюзниците, но също така дава възможност на Берлин да помогне за възстановяване на отношенията и да преосмисли общата позиция по отношение на Китай.

По отношение на икономическата политика френският президент Еманюел Макрон е нетърпелив да изгради обща европейска фискална политика, която Зелените подкрепят, но CDU/CSU и FDP отхвърлят. Зелените също искат „масирана експанзия за възобновяеми източници“.

Каквото и коалиционно формиране да се окаже на власт, приятелите на Германия могат поне да да доволни от предизборната кампания, в която преобладава умереният центризъм, а популизмът, който се наложи в други европейски страни, не успя да пробие.

Изходната анкета на ARD показа крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) на път да спечели 11%, под 12,6%, която получи преди четири години, а всички други партии изключиха коалиция с нея. 

Ако резултатите останат сходни с тези в екзит половете, това всъщност стеснява възможностите за сключване на коалиция и може отново да доведе до политическа безизходица, каквато имаше за кратко и през 2017 г. заради неотстъпчивите позиции на партиите.

За сравнение християндемократите взеха 32.9 на сто на предишните избори. Социалдемократите бяха далеч под тях с 20.5%. Трета бе "Алтернатива за Германия" с 12.6 на сто, след тях - либералите с 10.7%, Левите - с 9.2. Зелените получиха едва 8.9% от гласовете.