Китайски дипломат сравни управлението на страната с ценностите на Линкълн

Посланикът на страната в САЩ определи Китай като демокрация, която използва модела на управление на Древна Гърция

10:35 | 23 септември 2021
Автор: Антон Груев
Китайски дипломат сравни управлението на страната с ценностите на Линкълн

Водещ китайски дипломат обяви Китай за демокрация и изказа тезата, че политическата система в страната е олицетворение на идеалите на бившия американски президент Ейбрахам Линкълн и древните гърци, които създават представителната форма на управление.

Цин Ган, посланикът на Китай в САЩ посочи правото на китайските жителите да участват в някои видове избори и консултации за основни политики като доказателство за демократична система, която наподобява американската.

„Не е ли очевидно, че както китайската философия, която се основава на хората, така и мантрата на Линкълн “управлението на народа, от народа, за народа“ не са създадени в името на този народ? Цин Ган говори по време на виртуална конференция организирана от американските мозъчни тръстове „Център Kартър“ и „Фондацията за Американско-китайски отношения Джордж Х. Буш“. „Можем ли да определим китайския социалистически модел на демокрация така: управление от народа към народа, заедно с народа и за народа?“

Речта на Цин беше поредният опит на Китай да преформулира някои основни западни концепции, като човешки права и мултилатерализъм, а целта е да се изпълнят инструкциите на президента Си Дзинпин за подсилване на китайския диалог. Китайските дипломати често твърдят, че ценностите на някои западни страни, като САЩ и Япония „не представляват международната общност.“

Целта на изказването беше да се разгледат приликите между най-големите световни икономики, докато те продължават да спорят по всякакви въпроси от внос през авангардни технологии, обвинения за принудителен труд в Синдзян до демокрацията в Хонконг. Цин Ган каза, че Вашингтон трябва да направи първата крачка, за да подобри отношенията и „да повдигне желязната завеса“, която прекъсна обмена между американски и китайски студенти, членове на академичната общност и артисти.

Той призова американците да възприемат по-малко враждебна стратегия когато общуват с Китай, както и към „стратегическа смелост и политическа решителност, за да бъде очертан нов курс в китайско-американските отношения.“

Си Дзинпин за първи път използва фразата цялостен демократичен процес през 2019 като описание на начина по който правителството се вслушва в гласовете извън партията и оттогава този израз става част от официалната реторика. В исторически план китайската политическа система се описва по-често с изрази като „демократична диктатура“ и „социалистическа демокрация с китайски характеристики“. Тя се отличава от политическите системи в либералните демокрации на Запад, където резултатите от изборите не са предопределени.

Цин заяви и че Китайската комунистическа партия се радва на подкрепа от „над 90%“ от китайския народ, без да споменава, че критиците и дисидентите често лежат в затвора. Той засипа с похвали президента Си Дзинпин, който през 2018 премахна ограниченията за брой мандати на президента, които съществуваха от над 30 години.

Цин нарича издигането на Си Дзинпин от „фермер в бедно село“ до най-високото стъпало в партията олицетворение на визията на гръцкия философ Платон, че „министър-председателите трябва да са работили в местната власт.“ Той не спомена бащата на китайския президент, който е бил революционер от Китайската комунистическа партия и се е биел заедно с един от нейните основатели – Мао Дзедун.

Китайците обичат, вярват и подкрепят Си Дзинпин, казва Цин. „Това е причината висшите управници в Китай да се избират с огромно мнозинство или дори пълно единодушие.“