ЕС подготвя насоки как държавите да реагират на скока в цените на енергията

Бенчмаркът на европейските цени на газа е скочил с около 280% досега тази година

08:24 | 23 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще изготви „набор от инструменти“ за мерки, които държавите от ЕС могат да предприемат, за да се справят със скоковете на енергийните цени, без да нарушават правилата на енергийния пазар в блока, беше обявено в сряда.

Домакинствата в цяла Европа ще се сблъскат с много по-високи сметки за енергия тази зима поради глобалния скок в цените на електроенергия и газ на едро, а потребителските групи предупредиха, че най-уязвимите в региона могат да бъдат засегнати от криза на горивата.

Бенчмаркът на европейските цени на газа е скочил с около 280% досега тази година, поради ниските запаси, високото търсене в Азия, високите цени на въглерода и прекъсванията на доставките. 

Европейските цени на електроенергията се повишиха тази година, повече от три пъти в Испания и на други места, основно подхранвани от нарастващата цена на природния газ, използван за производство на енергия и отопление, в допълнение към ниското производство на възобновяема енергия и по-високите цени на въглерода в ЕС.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсън каза, че Брюксел ще изготви насоки, които да помогнат на страните да се справят със скока на цените през следващите седмици.

"Предложих днес на министрите да изготвят по-структуриран набор от инструменти, който смятаме, че би могъл да бъде полезен за всички държави-членки за справяне с настоящата ситуация", каза Симсън в сряда след среща на енергийните министри от страните от ЕС.

Планът ще помогне на правителствата да се ориентират във възможностите да реагират бързо на скокове на цените в рамките на правилата на ЕС, каза Симсън, добавяйки, че могат да се променят данъка върху добавената стойност (ДДС) и акцизите или да се използва директна подкрепа, за да се предпазят потребителите от високите разходи.

Цените на газа скочиха, след като икономиките по света се отвориха отново след блокирането покрай COVID-19, като голямото търсене в Азия намали доставките за Европа. Това изпрати шокови вълни през зависещите от газ индустрии, които включват всичко - от производството на електроенергия до производителите на CO2, използван в търговията с храни.

Испания отправи призиви към ЕС да организира по-координиран отговор на скоковете на цените. В понеделник страната поиска от Комисията да предостави възможности за това как държавите от ЕС могат да реагират и предложи реформиране на пазара на електроенергия в блока.

Симсън каза, че дизайнът на европейския пазар на електроенергия не е допринесъл за повишаването на цените и че цените на електроенергията на едро съставляват само една трета от сметките на потребителите, а данъците и други елементи съставляват останалата част.

Испания, Италия, Гърция и други вече планират национални мерки, вариращи от субсидии до ограничаване на цените, целящи да предпазят гражданите от нарастващите разходи, докато икономиките се възстановяват от пандемията от COVID-19.

Германия заяви, че не вижда необходимост от държавна намеса, за да се противодейства на повишаването на цените на газа.

Притесненията за нарастващите разходи за енергия биха могли да подсилят противниците на плана на Комисията за стартиране на нов пазар на въглерод за сгради и транспортен сектор, ход, който някои държави от ЕС и законодатели предупредиха, че ще повиша потребителските сметки.

Анализаторите казват, че повишаването на цените на газа, а не цената, която европейските компании плащат за разрешителни за покриване на емисиите си на CO2, са основно отговорни за нарастващите разходи за електроенергия.

Брюксел заяви, че скокът в цените трябва да насърчи страните да ускорят преминаването си от изкопаемите горива.

„Трябва да направим решителни стъпки в правилната посока, като използваме собствените си налични местни ресурси - трябва да намалим зависимостта си от изкопаемите горива“, каза словенският министър на инфраструктурата Йерней Въртовец, който ръководи срещата на министрите в сряда.

Австрийският министър на климата и енергетиката Леонор Гевеслер заяви, че по -бързото преминаване към възобновяеми източници ще направи ЕС „по-устойчив на колебанията в цените в дългосрочен план“.

В бившия член на ЕС във Великобритания официални лица заявиха, че скокът в цените на газа ще принуди повече британски доставчици на енергия да излязат от бизнеса, а индустрията трябва да се подготви за "продължителна болка". Няколко доставчици на енергия вече са фалирали.