Британските супермаркети остават без основни меса

Пандемията, Брекзит и недостиг на въглероден диоксид задълбочават проблемите за свинефермите

10:31 | 21 септември 2021
Автор: Антон Груев
Британските супермаркети остават без основни меса

В британските кланици има над 95 000 излишни прасета, заради недостига на персонал, а надвисналата криза с въглеродния диоксид може да задълбочи проблема, предава Bloomberg.

Фермерите са принудени да използват всякакво налично свободно пространство, за да настаняват животните от плевни за добитък до складове за картофи, казва Зоуи Дейвис, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на свинефермите. Но това не са дългосрочни решения и комбинацията от фактори като Брекзит, пандемията и недостига на газ създаде перфектната буря от негативни условия.

Ник Алън, изпълнителен директор на британската Асоциация на месопреработвателите, каза за телевизия Bloomberg TV в понеделник, че 80% от свинете и пилетата във Великобритания се умъртвяват чрез въглероден диоксид и няма изгледи това да се промени в скоро време, защото се счита за най-хуманния метод.

„Ако спрем да получаваме въглероден диоксид, няма да можем да извършваме дейността си и в резултат на това тези животни ще останат във фермите. А това е почти немислимо,“ заяви Алън. „При най-лошия възможен сценарии, 4-5 дни след като изчерпаме запасите си от въглероден диоксид, в магазините ще свърши и свинското и пилешкото месо.“

Британският министър по бизнеса Куази Куартенг каза пред парламента в понеделник, че работи с министерството на Околната среда, храната и земеделието, както и с финансовото министерство, за да смекчи недостига на суровината.

„За нас е много важно в скоро време да приемем планове, за да се уверим, че разполагаме с надеждни и непрекъснати доставки на въглероден диоксид, заяви Куартенг.

Въпреки това свинефермите вече намаляват броя на животните за разплод с около 5%, въпреки че тази мярка ще се отрази на стадата едва след 9 месеца, смята Дейвис. Групата нарече ситуацията най-тежката криза в сектора от 20 години, а Асоциацията на месопреработвателите предупреди, че е възможно фермерите да се наложи да умъртвяват животни, ако проблемите с недостига на въглероден диоксид не бъдат разрешени в скоро време.

„Фермерите се страхуват, защото не знаят как ще се развие ситуацията,“ каза Дейвис. „Ако не възстановим доставките от въглероден диоксид, много бизнеси ще фалират.“