САЩ вдигна забраната за пътуващи от ЕС и Великобритания, но само ако са ваксинирани

Преди 18 месеца администрацията на Доналд Тръмп забрани посещенията в страната за всички, освен за американски граждани, жители и чужденци със специални визи

18:20 | 20 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Граждани от Европейския съюз, Великобритания, Китай и Бразилия ще могат да пътуват до САЩ, но само ако са ваксинирани. Това е частична отмяна на пълната забрана за посещение на страната, която беше поставена от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, като част от мерките срещу разпространението на Covid-19, съобщава BBC.

Промяната влиза в сила от ноември. За да могат да влязат на Американска територия посетителите ще трябва да са ваксинирани срещу коронавирус, както и да преминат през проверка, проследяваща скорошните им контакти.

Съгласно настоящите правила само американски граждани, жители и чужденци със специални визи имат право да влизат в САЩ. Забраната беше наложена от Тръмп преди 18 месеца.

BBC предава думите на служител в кабинета на премиера на Великобритания Борис Джонсън, според който отмяната на пълната забрана е дошла изневиделица. Същевременно Джонсън е обмислял да повдигне въпроса за разхлабване на мярката на предстоящата среща с президента Джо Байдън в Белия дом утре. Според източника на BBC британският премиер е имал „малка надежда за напредък“.

Британската медия цитира друг анонимен източник в САЩ, според който от администрацията на Байдън са преценили, че мярката ще помогне да понижи напрежението между Съединените щати и техните съюзниците от ЕС. Цената може би ще е недоволство от граждани вътре в страната.